1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Orpo toivoo EU:n "tyhmän" maitotukipäätöksen kaatuvan

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan suomalaisia maidontuottajia ei saa kohdella toisin kuin eteläeurooppalaisia vihannesviljelijöitä.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo, että EU-komission päätös jättää Ukraina-boikotista kärsivät maidontuottajat vaille tukea kumotaan. Orpon mukaan nyt tehdään töitä, jotta EU-parlamentti muuttaisi komission päätöksen. Orpon mukaan päätöstä ei voida hyväksyä.

EU:n maatalousministerit pääsivät vime viikolla sopuun Suomelle ja Baltian maille valmisteltavasta tukipaketista, jolla autettaisiin Venäjän asettamista tuontikielloista kärsiviä maidontuottajia. EU-komissio kuitenkin päätti suunnata 450 miljoonaa euroa EU-budjetista muihin kohteisiin.

– Vaikutamme Euroopan parlamenttiin niin, että se muuttaa komission tekemän tyhmän päätöksen. Maatalouden rahat kuuluvat maataloudelle.

Katainen tietoinen asiasta

Orpon mukaan EU-komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen on tietoinen Suomen pyrkimyksistä ja sitoutunut tavoitteeseen. Käytettävissä on vielä 100 miljoonaa euroa maatalouden kriisirahaston varoja. Nyt aiotaan käynnistää neuvottelut uuden maatalouskomissaarin kanssa, jotta hänet saataisiin ymmärtämään, että suomalainen maidontuottaja tarvitsee tukensa.

EU:ssa tehtiin jo heinäkuussa ratkaisu, jolla hedelmä- ja vihannestuottajat saivat korvauksensa, vaikka boikotti oli ollut vasta vähän aikaa käytössä.

– Tässä tehdään todella kyllä nyt lujaa töitä. Ei ole oikein, että eteläeurooppalainen vihannestuottaja saa rahaa, mutta suomalainen maidontuottaja ei, sanoi Orpo eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Kansanedustajat tivasivat hallituselta toimia boikotista kärsivien tuottajien auttamiseksi.

Hallitus päätti kotimaisen kriisituen ensimäisen osan maksusta torstaina. Kahdenkymmenen miljoonan euron tukipaketista maksetaan loka-joulukuussa pohjoisen tuen alueella maidontuottajille 1,5 senttiä litralta, yhteensä 6,5 miljoonaa euroa. Neuvotteluja lopppurahan käyttämisestä eteläiselle alueelle ja sianlihan tuottajille jatketaan tuottajajärjestöjen kanssa.

Lisätty viimeinen kappale ja väliotsikko 23.10.2014 klo 20.12