Poliisi: Kanadan ampuja halusi lähteä Syyriaan

Kanadan poliisi vahvisti, että Ottawan parlamenttitalon ampuja oli 32-vuotias kanadalaismies. Useat mediat kertoivat jo keskiviikkona, että mies olisi kääntynyt äskettäin muslimiksi.

Ulkomaat
Ottawa
Michel Comte / AFP / Lehtikuva

Kanadan poliisin mukaan Ottawan parlamenttitalon ampuja oli 32-vuotias kanadalaismies, jolla oli yhteys terrorismista epäiltyyn henkilöön.

Poliisi vahvisti miehen henkilöllisyyden torstaina tiedotustilaisuudessa. Miehen äiti oli kertonut iskun jälkeen poliisille, että mies suunnitteli Syyriaan lähtöä.

Mies oli hakenut äskettäin passia, ja poliisin mukaan hakemuksen käsittelyn viivästyminen oli osittainen motiivi ammuskelulle. Mies tappoi keskiviikkona muistomerkkiä vartioineen sotilaan ja ammuskeli parlamenttitalon sisällä, kunnes parlamenttitalon turvallisuuspäällikkö ampui hänet.

Poliisin mukaan ampuja toimi yksin, mutta todisteet viittaavat siihen, että hän on ollut yhteydessä henkilöihin, jotka jakavat hänen radikaalit mielipiteensä. Miehen lähettämä sähköposti oli löytynyt terrorismirikoksesta epäillyn henkilön tietokoneelta.

Useat mediat ovat kertoneet, että mies olisi kääntynyt äskettäin muslimiksi.

Poliisilla ei ole todisteita siitä, että Ottawan ammuskelu olisi ollut yhteydessä maanantaina Montrealissa tapahtuneen kahden sotilaan yliajoon. Toinen sotilaista kuoli myöhemmin, ja yliajajan kerrottiin olleen "radikalisoitunut".

Poliisin mukaan ampujalla saattoi olla Libyan kaksoiskansalaisuus eikä hän ollut Kanadan poliisin seurantalistalla. Listalla on 93 ihmistä, joiden epäillään yrittävän matkustaa taistelemaan ääriliikkeiden riveissä, tai jotka ovat palanneet taistelemasta ulkomailta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP