Stubb: Yksikään maa ei voi enää lisätä päästöjään

EU sopi ilmastotavoitteen, mutta palaa asiaan jo vuoden päästä Pariisin ilmastokokouksen jälkeen.

Ulkomaat
EU-maiden pääministereitä.
Kuvassa vasemmalta Hollanin pääministeri Mark Rutte, Suomen pääministeri Alexander Stubb, Belgian pääministeri Charles Michel, Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidt, Britannian pääministeri David Cameron ja Liettuan tasavallan presidentti Dalia Grybauskaitė, torstaina 23. lokakuutaAlain Jocard / AFP / Lehtikuva

EU-maiden pääministerit sopivat yhteisistä ilmastotavoitteista. Kasvihuonekaasujen päästöjä vähennetään 40 prosenttia, energiatehokkuutta lisätään 27 prosenttia, samoin uusiutuvan energian käyttöä. Köyhimmät maat saavat edelleen hyvitystä varakkaammilta mailta.

Suomen pääministeri Alexander Stubb sanoi tuoreeltaan kokouksen jälkeen, että Suomi on tyytyväinen tulokseen.

– Ilmaston suojeleminen maksaa aina. Nyt vaan järkeistetään järjestelmää ja asetetaan korkeampi tavoite, Stubb summaa.

Suomessa ei osata vielä laskea, kuinka paljon ratkaisu maksaa Suomelle.

– Ei pysty antamaan ihan konkreettista lukua. Se selviää vasta Pariisin jälkeen. On selkeää, että on olemassa tavoite - 40 prosenttia, jota tukee ja ohjaa energiatehokkuus ja uusiutuvien lisääminen.

Suomi ja Irlanti sekä muutaman muut maat neuvottelivat sopimukseen periaatteen, että päästökaupan ulkopuolisilla sektoreilla kuten liikenteessä ja asumisessa osa päästöjen vähennyksistä voidaan tehdä siellä, missä se on kustannustehokkainta. Se pienentää Suomen taakkaa.

– Muutos nykyiseen taakanjakoon. Jos olisimme jatkaneet vanhalla järjestelmällä, se olisi tullut Suomelle kalliiksi.

– Meille oli tärkeää, että yksikään jäsenmaa ei tämän jälkeen voi lisätä päästöjään, toisin kuin nyt. Tähän asti köyhät maat pystyivät lisäämään päästöjään.

Myös liikenteen päästöjä on sovittu vähennettäväksi, mikä on tärkeää Suomen biopolttoainebisnekselle.

EU kuitenkin palaa miettimään lukuja ja periaatteita uudelleen ensi vuonna Pariisin kokouksen jälkeen. Silloin tiedetään, mihin muut maailman maat ovat valmiita ilmaston hyväksi. Vasta sen jälkeen päätetään, miten päästövähennystavoite jaetaan eri maille.

Tässä vaiheessa tavoite on mennä kohti Pariisia tällä kompassisuunnalla.

– Yritysten on tärkeää saada suuntaviivat tietoonsa ja Euroopan näyttää johtajuutta, Stubb sanoo.