Sallan rajakauppakeskuksen paikasta erimielisyyksiä

Sallan yrittäjien mielestä Sallan rajakauppakeskusta – Laplandia Centeriä – asetellaan väärään paikkaan kirkonkylällä. Yrittäjät tähdentävät, että Venäjäntien varrella kauppakeskus jää syrjään ihmisten nykyisistä asiointi- ja kauppapaikoista.

Kotimaa
Sallan rajakauppakeskuksen tuleva paikka
Sallan Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaa Tauno Luukista haastattelee Jorma Korhonen. Kuva: Jouni Hokkanen

Yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Tauno Luukinen ehdottaa, että Sallan rajakauppakeskus rakennetaan vanhan liikekeskuksen yhteyteen. Luukisen mielestä hyvä paikka olisi Kansantalon vieressä kunnan omistamilla liiketonteilla.

– En halua, että Sallassa toistetaan sama virhe, joka on tehty Kuusamossa. Siellä vanha liikekeskus kärsii kauemmaksi rakennetusta uudesta kauppakeskuksesta, Luukinen sanoo.

Luukinen puhuu mieluummin Sallan liikekeskuksen kehittämisestä, kuin vain yksittäisestä kauppakeskuksesta.

– Kauppakeskus olisi tietysti osa liikekeskusta, jonka ytimeen kuuluisivat S- ja K-marketit ja niiden ympärillä oleva muu vanha kauppatoiminta.

Kuuden miljoonan euron investointi

Sallan rajakauppakeskusta kehitellään EU-projektina, mutta varsinaisen rahoittamisen ja rakentamisen hoitaisi perusteilla oleva kiinteistöyhtiö. Hankkeelle etsitään rakennuttajaa ja rahoittajaa.

Kauppakeskuksen rakentamiseen oli määrä päästä nopeasti. Peruskivi piti muurata jo tänä syksynä, mutta aloittaminen on viivästynyt.

Sallan rajakauppakeskus Laplandia Centeriä on suunniteltu rakennettavaksi vaiheittain. Ensimmäinen vaihe on kolmannes koko rakennuksesta, eli noin 2500 neliötä.

Keskuksen hinnaksi on arvioitu kuusi miljoonaa euroa.

Huolestuttavaa: venäläisliikenne hiipunut

Rajakauppakeskuksen tarvetta on perusteltu muun muassa sillä, että Sallan liike-elämä haluaa suuremman hyödyn venäläisliikenteestä.

Sallan yrittäjien puheenjohtajan Tauno Luukisen mukaan tilanne on kuitenkin muuttunut sitten kauppakeskus-ajatuksen syntymisen. Venäläisliikenne Sallassa ei ole kasvanut odotetulla tavalla, vaan on jopa hieman hiipunut.

– Se tietysti huolestuttaa, mutta senhän me tiedämme, mistä se johtuu. Ruplan kurssi ei suosi euromatkailua.

Kauppakeskus piristäisi liike-elämää

Sallan yrittäjät eivät epäile, etteikö uusi kauppakeskus piristäisi Sallan liike-elämää – ja nimenomaan oikealle paikalle rakennettuna.

Luukisen mukaan kauppakeskuksen yrittäjien pitäisi olla muita kuin Sallan nykyisiä kauppiaita.

– Tänne tarvitaan uusia yrittäjiä. Vanhojen siirtely ei kehitä kuntaa eikä kauppaa.