Suomalaisnaivistit pääsivät talveksi virolaisnaivistien pääkallopaikalle

Suomalainen naivismi jatkaa hyväntuulisuuden viestinviejänä Virossa. Naivistit Iittalassa -säätiön kiertonäyttely on asettunut talvikaudeksi Etelä-Viroon. Hämeenlinnan Iittalasta huhtikuussa Viroon lähtenyt näyttelykimara on laitettu esille Kondase-keskukseen, joka on virolaisen naivismin keskuspaikka.

Kotimaa
Kissatauluja näyttelytilan seinällä.
Anne Niskanen / Yle

Naivismin hyvän tuulen sanomaa vie Viroon Iittalassakin tutuksi tullut tähtisikermä eli taitelijat Kati Mikola, Kikka Nyrén, Marit Björnegran, Jeroma Tabell ja Markku Mäki. Suomalaista naivismia esittelevässä kiertonäyttelyssä on mukana kaikkiaan parisenkymmentä työtä.

Naivistit Iittalassa -säätiön toiminnanjohtaja Irene Wai Lwin Moen mukaan Viljandin Kondase-keskuksessa ovat esillä kaikki Viron tärkeimmät naivistit. Ja nyt siis myös Iittalan Naivisteja!

– Suomalaisnaivismi on saanut hyvän vastaanoton Virossa. Toivonkin, että HYMY eli NAERATUS kiertonäyttely houkuttelee virolaisia vastavierailulle Iittalaan.

Irene Wai Lwin Moe muistuttaa, että myös Naivistit Iittalassa -säätiön taitelijat toivovat kuvataideviennistä yhteistyötä virolaistaiteilijoiden kanssa.

Naivismi nosteessa

Jokaisella taitelijalla on oma näkemyksensä naivismista, mutta myös taiteilijan kotimaa tuo oman leimansa töihin. Naivismi on taiteensuuntana nousussa niin Virossa kuin koko Euroopassa, sanoo Irene Wai Lwin Moe.

Viime kesänä Iittalan vanhalla puukoululla järjestetyssä näyttelyssä oli mukana muun muassa espanjalaista naivismia, joka johdatteli katsojansa eteläeurooppalaiseen tunnelmaan vuosikymmenten taa.

– Ensi kesän naivistit-näyttelyssä Iittalassa on mukana ulkomaalaisia taitelijoita ainakin Liettuasta ja Sloveniasta, kertoo Irene Wai Lwin Moe.

Naivismi on taiteensuuntana nousussa niin Virossa kuin koko Euroopassa.

Irene Wai Lwin Moe

Iittalan Naivisti- kesänäyttelyyn 2014 kävi tutustumassa yli 17 200 vierasta, mikä on melkein tuplasti enemmän kuin Hämeenlinnan taidemuseon viime kesän kesänäyttelyn kävijämäärä.