1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Älykäs katuvalo valaisee vain silloin kun tarvitsee

Älykkäillä katuvaloilla voi säästää jopa 40 prosenttia energiaa, kertoo tuore väitöstutkimus. Ne loistavat synkällä kirkkaammin ja haistelevat kulkijoiden määrää

Katuvalojen testialueella näkee myös perinteisestä poikkeavia led-valoja. Kuva: Yle

Tuoreessa Oulun yliopiston väitöstutkimuksessa osoitetaan, että valojen mukauttaminen tuo huomattavia säästöjä.

Nykyaikainen led-teknologia mahdollistaa sen, että valojen kirkkautta säädellään esimerkiksi sen mukaan, onko alueella lunta tai muuta valoa.

Säästöä ja mukavuutta

Sisutusvalaistuksesta tuttu valojen liittäminen liikesensoreihin mahdollistaa myös katuvalaistuksen ohjaamisen niin, että valot olisivat kirkkaampia siellä, missä on kulkijoita.

Helsingin Malminkartanon koealueella valaisimet oli yhdistetty sensoriin, joka nosti valojen tehoa jo ennen kuin kulkijat olivat tulleet lamppujen kohdalle.

- Näin ihmisen ei tarvinnut kulkea ensin hämärässä eli valaistus voitiin toteuttaa käyttäjäystävällisesti, sanoo led -valoista väitöstutkimuksen Oulun yliopistossa tehnyt diplomi-insinööri Eveliina Juntunen.

Väitöstutkimuksen mukaan led-valon energiankäytössä saadaan säästöjä myös ohjaamalla niiden lämpötilaa erityisten piirilevyjen avulla.

Diplomi-insinööri Eveliina Juntunen väittelee Oulun yliopistossa perjanataina 24.10.2014. Valmistustekniikan ja valaistuksen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on From LED die to a lighting system (LED-sirulta valaistusjärjestelmään).