Energiateollisuus: Ilmastopaketti on kustannustehokas vaihtoehto

EU on päättänyt vähentää kasvihuonekaasupäästöjään vähintään 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Suomen luonnonsuojeluliitto pitää tätä vähimmäistavoitteena.

Ylen aamu

Energiateollisuuden toimitusjohtaja Juha Naukkarinen pitää EU:n päätöstä vähentää kasvihuonekaasupäästöjä tasapainoisena kokonaisuutena.

Euroopan unioni aikoo vähentää kasvihuonekaasupäästöjään ainakin 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Asiasta päästiin sopuun EU:n huippukokouksessa varhain perjantaina Suomen aikaa.

– Tämä osoittaa, että ilmastokysymys on otettu Euroopassa vakavasti. Tavoite on hyvin linjassa niiden Euroopan pidempiaikaisten tavoitteiden kanssa, jotka on asetettu vuoteen 2050. Tämä antaa hyvän pohjan myös Pariisin neuvotteluille, Naukkarinen sanoi Ylen aamu-tv:n puhelinhaastattelussa perjantaina.

Naukkarisen mukaan tämänhetkinen järjestelmä on kallis ja sisältää ristiriitaisia, keskenään kilpailevia elementtejä. Hän katsoo, että uudessa ilmastopaketissa keskeiseksi ohjauskeinoksi on nostettu päästökauppajärjestelmä.

Kyse on ei enemmästä eikä vähemmästä kuin ihmiskunnan henkiinjäämisestä.

Suomen luonnonsuojeluliiton Eero Yrjö-Koskinen

– Kyllä tämä on vaihtoehdoista se kustannustehokas vaihtoehto ja siinä mielessä aivan hyvä. Lisäksi on tärkeää, että tässä on noteerattu vahvasti myös elinkeinoelämän ja teollisuuden kilpailukyky.

Sopu vähintään 40 prosentin päästövähennysleikkauksista oli vähimmäistavoite, sanoi Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen aamu-tv:ssä.

– Jos ylipäätään tarkoitus on edes teoriassa yrittää hillitä ilmaston lämpenemistä kahteen asteeseen, hän jatkaa.

– Tämähän on myös kansainvälisen ilmastopaneelin toimesta todettu kriittiseksi rajaksi. Tässä samaisessa kokouksessa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy totesi aivan oikein, että kyse on ei enemmästä eikä vähemmästä kuin ihmiskunnan henkiinjäämisestä.