1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Kirjava joukko puolueita ja poliitikkoja kisaa Ukrainan vaaleissa

Yhteensä 50 puoluetta pyrkii Kiovan parlamenttiin ensi sunnuntain vaaleissa. Lähes kaikki ovat uusia puolueita.

Ukraina

Petro Porošenkon blokki

Petro Porošenko.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko.Olivier Douliery / EPA

Kärkipaikkaa mielipidemittauksissa pitää reilun 30 prosentin tuella presidentti Petro Porošenkon johtama vaaliliittouma Porošenkon blokki. Porošenko on onnistunut säilyttämään suosionsa toukokuun presidentinvaalien jälkeen, ja nyt hän yrittää kyydittää puolueensa vaalivoittoon, jotta se voisi muodostaa hallituksen muiden maltillisten puolueiden kanssa.

Ehdokkaat hänen vaalilistassaan muodostavat kirjavan joukon poliitikkoja, kansalaisaktiiveja ja liikemiehiä. Ehdokkaiden joukossa on sekä Euromaidan-aktivisteja että entisiä alueiden puolueen kansanedustajia.

Tunnetuin nimi on entinen ammattinyrkkeilijä, Kiovan pormestari Vitali Klitško, jonka UDAR-puolue on sulautunut Porošenkon blokkiin. Myös Krimin tataarien puhemies Mustafa Jemilev ja yksi Euromaidanin kantavista voimista, entinen sisäministeri Juri Lutsenko ovat ehdolla.

Porošenko on onnistunut keräämään yli 40 kansanedustajaa listalleen, joka on ylivoimaisesti eniten. Sotasankareista mukana on mm. Juli Mamtšur, joka Krimin kriisin aikana kieltäytyi luovuttamasta lentotukikohtaansa venäläissotilaille. Tunnettu kansalaisaktivisti Svitlana Zalishchuk, joka on perustanut korruptionvastaisen järjestön, on samalla listalla konkaripoliitikoiden kanssa, joita hän on kritisoinut.

Isänmaa-puolue

Tatjana Zenkovich / EPA
Julija Tymošenko

Julija Tymošenko johtama Isänmaa-puolue, joka oli tärkeä tekijä vuoden 2004 Oranssin vallankumouksen jälkeen, on menettänyt monia tärkeitä poliitikkoja. Silti puolue saa noin 7 prosentin kannatuksen mielipidemittauksissa.

Tymošenko, joka on ollut maan pääministeri, on kiistanalainen persoona Ukrainassa. Häntä syytetään usein korruptiosta, mutta samalla hän on opposition tärkeä symboli vankilassa viettämiensä vuosien takia.

Epäonnistuneiden presidentinvaalien jälkeen Tymošenko on keskittynyt kritisoimaan Ukrainan armeijan toimia ja aselepoa.

Kansanrintama

Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk vieraili paikalla johon rakennettiin aitaa Ukrainan ja Venäjän rajalle lähellä Goptivkan rajatarkastuspistettä Itä-Ukrainassa 15. lokakuuta.
Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk vieraili paikalla johon rakennettiin aitaa Ukrainan ja Venäjän rajalle lähellä Goptivkan rajatarkastuspistettä Itä-Ukrainassa 15. lokakuuta.Sergei Bobok / AFP / Lehtikuva

Kansanrintama on pääministeri Arseni Jatsenjukin näitä vaaleja varten perustama puolue. Jatsenjuk on onnistunut säilyttämään kohtuullisen kansansuosion siitä saakka, kun hän viime talven kaoottisen vallankumouksenpäätteeksi nousi pääministeriksi. Arseni Jatsenjukin erosi Julija Tymošenkon johtamasta Isänmaa-puolueesta, jossa hän on tehnyt poliittisen uransa.

Kansanrintamalla on puolueista eniten sotilaita listoillaan. Pääministerinä Jatsenjuk on kritisoinut aselepoa, jota presidentti Porošenko on ajanut. On kuitenkin todennäköistä, että presidentti Porošenkon puolue yrittää muodostaa hallituksen Kansanrintaman kanssa, ja siten Jatsenjuk voisi jatkaa pääministerinä.

Ei ole kuitenkaan täysin varmaa, onnistuuko Kansanrintama ylittämään parlamentin viiden prosentin äänikynnyksen.

Kansalaismielipide

Entisen puolustusministerin Anatoli Hrytsenkon johtama puolue, jonka listoilla on monia kansalaisaktiiveja. Jos puolue ylittää äänikynnyksen on se mahdollinen hallituskumppani.

Radikaalipuolue

Populistpoliitikon Oleh Ljaškon johtama puolue, josta povataan vaalien yllättäjää. Ljaško on tullut tunnetuksi suoran toiminnan poliitikkona, joka henkilökohtaisesti on kiertänyt Itä-Ukrainassa erottamassa venäjämielisiä poliiseja. Ljaško kritisoi myös kiivaasti Ukrainan superrikkaita, jotka hänen mielestään ovat lähes kaikkien ongelmien taustalla. Myös hänen puheensa paremmasta sosiaaliturvasta ovat uppoamassa äänestäjiin. Presidentti Porošenko toivoo, ettei Radikaalipuolue nouse vaa'ankieliasemaan vaalien jälkeen.

Oppositioblokki

Tämän avoimesti venäjämielisen puolueen uskotaan pääsevän parlamenttiin. Monet väittävät, että entisen presidentin Janukovytšin lähipiiri tukee puoluetta taloudellisesti.

Kommunistipuolue

Ukrainan aikaisemmin varsin vahva kommunistipuolue käy eloonjäämistaistelua, mutta on mukana vaaleissa, vaikka puolueen toiminta melkein kiellettiin lailla.

Vahva Ukraina Serhiy Tihipko

Oligarkki Serhiy Tihipkon johtama venäjämielinen puolue.

Oma Apu -puolue

Länsi-Ukrainassa sijaitsevan Lvivin pormestarin Andrei Sadovin puolue. Tämä on ainoa puolue, jonka ehdokkaiden joukossa ei ole yhtään vanhaa poliitikkoa. Ehdokkaiden joukossa on monia kansalaisaktivisteja ja toimittajia.

Lue seuraavaksi