Matkailuautolla taival taittuu nykyään talvellakin – kokenut karavaanari antaa vinkit käytetyn ostoon

Käytetyn asuntoauton ostossa on hyvä pitää pää kylmänä. Ehdokas on syytä ottaa kokeille ainakin viikoksi. Silloin näkee sisätilojen toimivuuden. Vaunuelämässä kätevä pohjaratkaisu on kaunista sisustusta tärkeämpi. Nykyiset ajokit mahdollistavat matkailun vuodenajasta riippumatta.

Kotimaa
Kuvassa nainen, mies ja koira asuntoautossa.
Antero ja Pirkko Collin eivät omaansa vaihda. Se ajetaan kyllä loppuun saakka, molemmat toteavat.Kati Latva-Teikari / Yle

Karavaanarikonkarit neuvovat ottamaan tuumaustauon, vaikka into auton ostoon olisi kova. Maltilla voi välttyä sudenkuopilta ja huonoilta valinnoilta.

– Vuokraa auto ensin vaikka viikoksi. Siinä ajassa näkee, onko pohjaratkaisu käytännöllinen ja sopiva juuri teidän perheelle, vinkkaavat vuosikausia vaunulla ja asuntoautolla ulkomailla sekä kotimaassa reissanneet Antero ja Pirkko Collin.

Autokuume voi myös sokaista ostajan. Näin kävi myös Collineille. Ensimmäinen asuntoauto ei ollut toimiva, kun valinta tehtiin huumassa.

Pelkästään sisustuksesta ei siis kannata hullaantua.

– Sisustuksen värin ei kannata antaa vaikuttaa, kun itse auton on oltava asumisen kannalta toimiva.

Nykyaikaiset matkailuautot ja -vaunut on suunniteltu ympärivuotiseen matkailuun. Molemmista ajoneuvotyypeistä löytyykin lukematon määrä erilaisia pohjaratkaisuja.

Välillä ajetaan kuoppaisiakin teitä, joten kaasulaitteiden kunto on turvallisuustekijä.

Antero Collin

Matkailuautojen perusvarustukseen kuuluvat lämmin vesi, suihku, kemiallinen wc, jääkaappi ja kaasuliedellä varustettu keittiö.

Kaasulaitteet syyniin

Kosteusmittaukset kuuluvat asuntoauton omistajan arkeen. Niitä ei parane laiminlyödä.

– Kerran vuodessa on syytä tehdä kosteusmittaukset. Meidän auton korilla oli viiden vuoden takuu. Se kuitenkin edellytti, että auto kerran vuodessa kosteusmitataan ja huolletaan.

Laki ei vaadi vielä kaasulaitteiden koeponnistuksia kerran vuodessa. Mutta niin kannattaa Antero Collinin mielestä toimia.

– Välillä ajetaan kuoppaisiakin teitä, joten kaasulaitteiden kunto on turvallisuustekijä. Ja kaasu- sekä palovaroitin on syytä hankkia, muistuttaa Collin.

Collineilla autonvaihtoon ei ole tarvetta, vaikka Anteroa vaivaa autokuume kerran vuodessa.

– Me ollaan onnistuttu hankkimaan molempia miellyttävä matkailuauto. Vaikka liikkeissä on kierrelty, silti oma on vielä se paras, vakuuttaa pariskunta.