Lukumarsu Esko-Einari ei valita työolosuhteista – video

Myös marsu voi olla hyötyeläin. Pientä lemmikkiä voi käyttää lasten lukuharjoituksissa. Jos lukeminen takkuaa, on hyvä, että joku kuuntelee eikä ala korjailemaan tai moittimaan epävarmaa lukijaa.

Kotimaa
Lukumarsu Esko-Einari

Sastamalan kaupunginkirjaston lukumarsu Esko-Einari on varsin valloittava kaveri: nappisilmäinen, pitkäkarvainen, melko rauhallinen ja ennenkaikkea hyvä kuuntelija. Siitä on todettu olevan apua silloin, kun lukihäiriöinen tai lukemaan opetteleva tarvitsee kuuntelijan.

Työ lukumarsuna kirjastossa lasten lukunurkkauksessa on alkanut hyvin.

– Kyllä se ihan selvästi kuuntelee. Kerran se yritti jopa maistaa kirjaa. Oli selvästi hyvä kirja, kertoo kirjastonhoitaja Saija Rajamäki. Hän istuu lukuhetkien ajan vahtimassa, ettei Esko-Einari karkaa.

Esko-Einarin työn luontaisetu on runsas rapsuttelu.

– Yleensä se on tässä pyyhkeen päällä portaalla. Lapsi istuu vieressä ja saa rapsutella Esko-Einaria samalla kun lukee kirjaa omaa rauhalliseen tahtiinsa.

Monissa muissa kirjastoissa on saatu hyviä kokemuksia lukukoirista.

– Meillekin tarjottiin lukukoiraa, mutta se sairastui. Sitten hyppäsivät nämä marsut kehiin. Esko-Einarin edeltäjä Oliver on jo sen verran iäkäs, että se jäi eläkkeelle, Rajamäki kertoo.

Lukumarsu työskentelee Sastamalan kirjastossa pari tuntia iltapäivisin joka toinen torstai.