Joulupukille maistuu bisse – Kaapelin oluttapahtuma puolustaa mannekiiniaan

Kotimaisen joulupukin kädestä ei löydy kolajuomaa, vaan erityisesti tummat jouluoluet ovat pukin mieleen. Joulupukki saapuu viikonloppuna avaamaan Euroopan jouluolutkauden Kaapelitehtaalle.

joulupukki
Rovaniemi Joulupukki
Jarno Ranta / Yle

Viikonlopun aikana Helsingissä jäjestetään paljon oheistapahtumia Olut expojen ympärille. Yksi tällainen on Euroopan jouluolutkauden avajaiset, jotka saapuu käynnistämään itse joulupukki. Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkösen mukaan kunniavieraan valinta oli helppo. –

– Joulupukki tuli heti meille mieleen, sillä viime keväänä Santa Claus Finland eli joulupukkisäätiö aiheutti kohun kun he irtisanoivat joulupukin työsopimuksen. Joulupukki esiintyi tuolloin Suomen Olutposti -lehdessä nautiskellen olutta, keroo Kähkönen.

"Suomeen joulupukin kuvalla varustettuja oluita ei voi tuoda, koska pelätään että lapset näkee etiketin ja ryhtyvät juomaan hirvittävästi olutta."

Vaikka hälinä alkoholimainontalain ympärillä käy kuumana, ei joulupukin tuominen oluttapahtumaan ole Kähkösen mukaan aiheuttanut ongelmia. Maailmalla joulupukki nähdään kohtuuden ja hyvien tapojen lähettiläänä, joten Olutliitossa uskotaan positiiviseen vastaanottoon.

– Vuosien varrella on ihmetyttänyt kun joulupukin kuvaa ei saa esittää alkoholia sisältävien pullojen ja tölkkien etiketeissä. Useita oluita joissa hahmo esiintyy on jäänyt kokonaan tulematta Suomen markkinoille. Valvira on jopa kieltänyt tällaisten oluiden myymistä. Tuntuu koomiselta, sillä Euroopassa joulupukki esiintyy aika monissa jouluoluiden etiketeissä, mutta Suomeen niitä ei voi tuoda koska pelätään, että lapset näkee etiketin ja ryhtyvät juomaan hirvittävästi olutta, Kähkönen tuumaa.

Vuosisatainen jouluolutperinne

Kähkösen mukaan suomalainen joulupukki ei ole koskaan kolajuomaa nauttinutkaan, vaan kotimainen pukki liputtaa tuhatvuotisen olutperinteen puolesta. Pukki itse tunnustautuukin kotimaisen sahdin ja jouluoluiden ystäväksi.

– Kohtuullisesti nautittuna sahti muiden maltaisten, joskus tuhtienkin jouluoluiden tapaan kuuluu aidon suomalaisen joulupukin eliksiireihin, joista saa voimaa ja puhtia etenkin pitkillä, maailman kaikkiin kolkkiin suuntautuvilla joulunajan matkoilla, joulupukki toteaa.

Joulupukki julistaa Euroopan jouluolutkauden avatuksi Helsingin Kaapelitehtaalla lauantaina. Tilaisuuteen saapuvat myös Euroopan Oluenkuluttajien Liiton hollantilainen puheenjohtaja Henri Reuchlin ja Olutliiton puheenjohtaja Heikki Kähkönen.