1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Turkki haluaa estää mielenosoituksia jo etukäteen

Arvostelijoiden mukaan hallitus haluaa viimeaikaisilla lakimuutoksillaan murskata poliittisen vastustuksen ja keskittää valtaa itselleen.

Ulkomaat

Hiljattain Turkissa yli 40 ihmisen hengen vieneet kurdimielenosoitukset olivat hädin tuskin laantuneet, kun maan hallitus ilmoitti uudesta lakialoitteesta. Sen tuomien muutosten vuoksi poliisin olisi vastaisuudessa helpompi estää väkivaltaisia mielenosoituksia ja vandalismia, joten järjestys pystyttäsiin takaamaan entistä paremmin.

Käytännössä muutokset sallisivat tiukkoja toimenpiteitä. Pidätyksen mahdollistaisi pelkkä poliisin epäilys aikomuksesta osallistua mielenosotukseen. Hallituksen "uhkaamisesta" sosiaalisessa mediassa voisi joutua jopa viideksi vuodeksi vankeuteen, turkkilaismediat kertoivat. "Uhkailuksi" voitaisi niiden mukaan tulkita kaikenlainen hallituksen arvostelukin.

Hallituksen vastustajat raivostuivat. Opposition edustajat katsovat lain muuttavan Turkin lopullisesti poliisivaltioksi.

– Turkissa käytäntö on jo jonkin aikaa muistuttanut poliisivaltiota ja nyt käytäntö oikeutetaan laillisin perustein. Mielestäni ei ole enää liioittelua kutsua Turkkia poliisivaltioksi, sanoo apulaisprofessori Erkan Saka Bilgi-yliopistosta.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch varoittaa ehdotetusta lakipaketista, jonka 35 kohdassa on sen mukaan useita ongelmallisia kohtia.

– Kotietsintöjen, varojen jäädyttämisen ja salakuuntelun laajempi salliminen on varoitusmerkki siitä, että hallitus on valmistautumassa poliittisten vastustajiensa nujertamiseen. Lakialoite viittaa siihen, että Turkki on valmis luopumaan ihmisoikeuksista ja palaamaan menneiden vuosien virkavallan väärinkäytöksiin, kirjoittaa järjestön Turkin raportoija Emma Sinclair-Webb.

Entinen demokratisoija

Turkkia yli 12 vuotta hallinnut oikeus- ja kehityspuolue AKP keräsi vielä muutamia vuosia sitten kansainvälistäkin kiitosta nimenomaan demokratiauudistuksillaan.

Puolue onnistui etäännyttämään armeijan politiikasta maassa, jossa on nähty useita sotilasvallankaappauksia vuosikymmenien varrella. AKP myös lisäsi Turkin kurdiväestön oikeuksia ja aloitti rauhanprosessin valtion ja sitä vastaan jo 30 vuotta sotineen Kurdistanin työväenpuolue PKK:n välillä.

Viime vuosina Turkissa on kuitenkin nähty demokraattisten oikeuksien kapenevan vauhdilla. Lisäykset poliisin valtuuksiin ovat vain jatkumoa muille, arvostelijoiden mukaan yksilönvapautta rajoittaville lakimuutoksille.

Arvostelijoihin on liittynyt myös Euroopan unioni. EU ilmaisi vakavan huolensa Turkin kehityksestä raportissaan, jossa se seuraa vuosittain jäsenyyttä hakevan maan edistystä.

Vielä oikeusvaltio?

Reilun vuoden takaiset hallituksenvastaiset mielenosoitukset ja vuosi sitten paljastunut laaja korruptioskandaali ovat saaneet hallituksen runnomaan läpi yhä itsevaltaisemmaksi käyviä uudistuksiaan, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch toteaa.

– Viime vuoden aikana hallitus on säätänyt ongelmallisia lakeja, jotka kaventavat oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, heikentävät oikeusvaltion periaatteita, lisäävät internetin sensuuria ja vähentävät virkavallan vastuuvelvollisuutta, kirjoittaa Sinclair-Webb järjestön tiedotteessa.

Myös kaikenlainen painostus erityisesti eriäviä mielipiteitä kohtaan on samanaikaisesti yhteiskunnassa lisääntynyt. Hiljattain julkistetun katsauksen mukaan pelkästään viimeisen vuosineljänneksen aikana 35 toimittajaa joutui jättämään työnsä ja 19 toimittajaa passitettiin vankilaan.

Kiistanalaista poliisilakialoitetta odotetaan lähipäivinä parlamentin hyväksyttäväksi. Jos lakialoite hyväksytään on pääoppositiopuolue, tasavaltalainen CHP jo ilmoittanut vievänsä sen perustuslakituomioistuimen arvioitavaksi.

Lue seuraavaksi