1. yle.fi
  2. Uutiset

Kati Kovácsille sarjakuvataiteen valtionpalkinto – "Naishahmot haastavat sukupuoliroolit"

Sarjakuvataiteen ensimmäinen valtionpalkinto ja kirjallisuuden valtionpalkinnot on myönnetty perjantaina.

Kotimaan uutiset
Kati Kovács.
Kati Kovács sarjakuvafinlandia.fi

Sarjakuvataitelija Kati Kovács, suomentaja Riina Vuokko ja yhteisöllinen kustantamo Osuuskunta Poesia saavat sarjakuvataiteen ja kirjallisuuden valtionpalkinnot tänä vuonna. Sarjakuvataiteen valtionpalkinto myönnetään ensimmäistä kertaa.

Kati Kovács (s. 1963) on suomalaisen taidesarjakuvan pioneeri. Hän on toiminut alalla aktiivisesti 1990-luvun alusta asti.

– Hän on luonut omaleimaisen visuaalisen maailman, jonka tarinat eivät noudata arkielämän sääntöjä. Sarjakuvien voimakkaat naishahmot haastavat perinteiset sukupuoliroolit, ja ne ovat inspiroineet jo kahta sukupolvea nuoria sarjakuvantekijöitä kyseenalaistamaan alan totutut normit, valtionpalkinnon perusteluissa todetaan.

Kovácsin uusinta sarjakuva-albumiaan Deltan kaksoset on luonnehdittu hänen parhaaksi teoksekseen. Hän on myös tehnyt kokopitkän animaatioelokuvan Lisa Limone & Maroc Orange yhdessä virolaisen animaatiostudion kanssa. Se käsittelee siirtolaisten hyväksikäyttöä orjatyövoimana.

Vuokon suomennos "rento ja vapautunut"

Kirjallisuuden valtionpalkintoja jaetaan kaksi: suomentaja Riina Vuokolle ja Osuuskunta Poesialle. Suomentaja Riina Vuokon (s. 1975) suomennos kiinalaisen nobelisti Mo Yanin romaanista _Seitsemän elämääni _julkaistiin viime vuonna.

– Suomennos on rento ja vapautunut, kuvia kumartelematon kuten alkuteoskin. Se välittää ronskin huumorin tasapainoisesti, tyylirekisterissä tarkasti pysytellen, palkintoperusteluissa kerrotaan.

Romaanin päähenkilö jälleensyntyy kerta toisensa eläinten ruumiisiin.

– Päähenkilön kautta lukijalle avautuu aidosti koettu, omintakeinen kuva kiinalaisesta kulttuurista poliittisten ja inhimillisten myrskyjen kourissa – kuva, jonka takeina ovat suomentajan hyvä maantuntemus ja varma kielikorva.

Poesia uudistanut runouden kustantamista

Osuuskunta Poesia on runouteen keskittyvä yhteisöllinen kustantamo. Sitä pyörittää joukko uuden polven runoilijoita ja kirjallisuuden ammattilaisia. Se julkaisi ensimmäiset teokset vuonna 2009.

– Runous vaatii liikkumavaraa, rohkeutta ja jatkuvaa uudistumista. Osuuskunta Poesia on loistavalla tavalla käyttänyt kustantamiseen tarvittavaa kriittistä energiaa ja luovaa hulluutta runouden uudistamisessa, palkintoperusteluissa sanotaan.

Palkinnolla halutaan nostaa esiin hyvän kustannustoiminnan merkityksen suomalaiselle kirjallisuudelle ja sanataiteelle.

– Palkinto ei ole vain tunnustus tehdystä työstä vaan myös uskosta osuuskunnan tärkeiden runoilijoiden työn jatkumiseen ja runoilijoiden yhteistyön kasvavaan voimaan ja vimmaan.

Valtion media-, sarjakuva- ja kuvitustaiteen toimikunta myönsi sarjakuvataiteen valtionpalkinnon ja valtion kirjallisuustoimikunta kirjallisuuden valtionpalkinnot. Palkinnot ovat suuruudeltaan 15 000 euroa, ja kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) jakoi ne perjantaina.

Lue seuraavaksi