1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäläisten uudenvuoden matkailu Suomeen romahtaa

Matkatoimistojen kautta tapahtuva venäläisten uudenvuoden matkojen myynti vähenee jopa puoleen viime vuodesta. Venäjällä tänä vuonna tapahtuneet matkatoimistojen konkurssit ovat saaneet venäläisturistit varovaisiksi ja entistä useampi ostaa matkan suoraan netistä.

Kotimaan uutiset
Venäjä Pietari matkatoimisto virkailija
Pietarilaisessa matkatoimistossa myydään puhelimessa asiakkaalle hotellihuonetta Savonlinnan seudultaYle

Venäjän matkatoimistoalan liitto ennakoi Suomen-matkoihin synkkää talvea. Matkojen myynti on pudonnut kymmeniä prosentteja, kun heikon ruplan ohella ostohaluja vie epävarmuus matkojen toteutumisesta.

- Rehellisesti on sanottava, että arvioimme alalta poistuvan lähikuukausina yrityksiä, jotka ovat järjestäneet talvimatkoja muun muassa Suomeen ja Skandinaviaan, sanoo liiton viestintäjohtaja Pavel Rumyantsev.

Pienten matkatoimistojen selviytymistä kriiisistä vaikeuttaa valmisteilla oleva lainmuutos, joka toteutuessaan korottaa tuntuvasti matkatoimistoille asetettuja vakuussummia. Lain etenemistä Venäjän duumassa vauhdittavat lähes parinkymmenen matkatoimiston ja matkanjärjestäjän konkurssit, joiden seurauksena 130 000 venäläistä on jäänyt tämän vuoden aikana matkakohteeseen.

Matkatoimistojen palautettava asiakkaiden luottamus

Meneillään oleva vuosi on merkinnyt erityisesti Pietarissa matkatoimistoalalle uusjakoa, kun monet tunnetut matkatoimistot kuten Neva, Expotur, Atlas, Labyrint ja Ideal-tour ovat sulkeneet ovensa. Toimintaa edelleen jatkavien toimistojen suurena haasteena on saada asiakas vakuuttuneeksi matkan toteutumisesta.

- Vaikeaa on, kun niin moni epäilee. Kerromme, että matkan hinnan saa kokonaan takaisin, mikäli se peruutetaan, huokailee matkatoimisto Galaktikan myyntijohtaja Natalia Piletskaya.

Asiakkaiden huolen taustalla on se, että konkurssitilanteessa moni matkan varanneista on saanut takaisin vain murto-osan jo maksetuista rahoista.

Pietarissa pitkään matkatoimistoalalla työskennellyt suomalaisyrittäjä arvioi ensi talvesta tulevan erityisen vaikean.

- Veikkaan, että venäläisten Suomen-matkojen myynti vähenee puolella viimevuotisesta, sanoo matkatoimisto Rusinco Ltd:n toimitusjohtaja Soile Hurtta.

Rusincon asiakkaista valtaosa on Pohjois- ja Etelä-Amerikasta Pietariin tulevia matkailijoita, joihin ruplakriisi ei vaikuta.

Viisumiruuhkasta ei tietoakaan

Venäläisten matkatoimistojen myynnin väheneminen on huomattu myös Suomen Pietarin pääkonsulaatissa. Aiempina vuosina uudenvuoden matkoihin liittyvät viisumihakemukset ovat alkaneet työllistää pääkonsulaattia jo lokakuussa, mutta nyt ruuhkasta ei ole tietoakaan.

- Päivittäin tulee pari-kolmetuhatta viisumihakemusta, mikä on normaali määrä, sanoo varakonsuli Marianne Purojärvi.

Pääkonsulaatti onkin laskenut arviota tänä vuonna myönnettävien viisumien määrästä. Vielä kesällä arvioitiin miljoonan viisumihakemuksen rajan ylittyvän, mutta nyt määrä on jäämässä reilusti alle miljoonan.

Matkailua Suomeen vähentää myös noin neljälle miljoonalle valtion virkamiehelle asetettu matkustuskielto, joka koskee yksistään Pietarissa yli sataa tuhatta asevoimien, rajavartioston ja muiden virastojen työntekijää. He kuuluvat hyvätuloiseen keskiluokkaan, joka matkustaa mielellään lähialueille.

Omatoimimatkat lisääntyvät

Matkatoimistojen vaikeudet ovat saaneet venäläismatkailijat varaamaan matkoja suoraan netistä. Esimerkiksi Holiday Clubissa nettivarausten osuus on kasvanut tänä syksynä parikymmentä prosenttia. Venäläiset suosivat hotelliketjun omien sivujen ohella booking.comin ja hotels.comin kaltaisia varausjärjestelmiä.

- Huonevarauksia tulee entistä enemmän netin kautta, nämä markkinat kasvavat täällä Venäjällä, sanoo yrityksen Venäjän myyntijohtaja Marja Kotomäki.

Tulevana talvena parhaiten venäläismatkailijoita tavoittavatkin ne suomalaisyritykset, jotka ovat aktiivisia sosiaalisessa mediassa ja joiden varaukset onnistuvat internetin varausjärjestelmien kautta. Tietysti venäjäksi.

Lue seuraavaksi