Köysikiipeilyssä aloittelija ei pääse alkua pidemmälle

Köysikiipeilyn SM-kisat järjestetään lauantaina ensimmäisetä kertaa Oulussa. Nousu vaikeutuu loppua kohden ja se, joka pääsee ylimmäksi, on voittaja.

urheilu
Köysikiipeilyn tekee erityisen vaativaksi se, ettei seinä ole suora, vaan se kaatuu kiipeilijää kohti.
Köysikiipeilyn tekee erityisen vaativaksi se, ettei seinä ole suora, vaan se kaatuu kiipeilijää kohti.Matti Möttönen

Vuoden verran toimineessa Oulun kiipeilykeskuksessa on 16 metriä korkea seinä, joka kaatuu päälle 7 metrin verran. Ensimmäistä köysikiipeilyn SM-kilpailua varten tehty reitti on nimekkäiden ammattilaisten suunnittelema. Nousu vaikeutuu loppua kohti.

– Se, joka pääsee pääsee korkeimmalle tai saa ylimmän otteen viimeisenä, voittaa kisan. Jos kaksi kiipeilijää pääsee samalle otteelle, katsotaan, kumpi on päässyt siihen nopeammin, kertoo Oulun kiipeilykeskuksen toimitusjohtaja Ville Seitamo.

Kiipeilyliitto on järjestänyt Turusta Tampereen ja Jyväskylän kautta bussikuljetuksen Ouluun. Kilpailijoita on ilmoittautunut ennakkoon 50. Paikalle odotetaan lauantaiksi ainakin pariakymmentä viime hetken ilmoittautujaa.

– Voittaja tulee todennäköisesti Helsingistä, josta on tulossa kovia kilpailijoita, Seitamo kertoo.

Lapsi pesee vanhempansa

Aloittelijalle köysiseinän helpoimmatkin nousut ovat niin vaikeita, ettei matka etene alkua pidemmälle. Lajissa on kuitenkin mahdollisuus kehittyä sitkeällä harjoittelulla.

– Nuorimmat valmennettavani ovat kuusivuotiaita. Kiipeilyn voi aloittaa missä iässä tahansa, mutta lapsella on aikuista enemmän voimaa suhteessa omaan painoonsa, joten he kyykyttävät vanhempiaan seinillä, naurahtaa junnukouluttaja ja kilpailija Osmo Aspi.

Köysikiipeilyn SM-kilpailut Oulun kiipeilykeskuksessa lauantaina klo 10. Vapaa pääsy.