Puhelinta näpräävän kuskin voi käräyttää myös peltipoliisi – laki pelastaa sakoilta

Peltipoliisien kuvien perusteella sakon voi saada muustakin kuin ylinopeudesta. Viime vuonna kamerat paljastivat lähes 1 200 tapausta, joissa autoa ei oltu katsastettu, autovero oli hoitamatta tai kuljettajalla ei ollut ajo-oikeutta.

Kotimaa
Nopeusvalvontakamera.
YLE / Anna Huittinen

Poliisin automaattiset nopeusvalvontakamerat kuvasivat viime vuonna runsaat 400 000 autoa. Näistä tapauksista runsaat 330 000 johti sakkoon tai huomautukseen ylinopeudesta.

Kuva paljastaa kuitenkin muutakin kuin ylinopeuden. Viime vuonna peltipoliisit paljastivat lähes 1 200 tapausta, joissa autoa ei oltu katsastettu, autovero oli hoitamatta tai kuljettajalla ei ollut ajo-oikeutta.

Poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajan, komisario Dennis Pastersteinin mukaan määrä on pysynyt melko tasaisena viime vuosina.

Viime vuonna otetuista kamerakuvista 65 000 poliisi hylkäsi erinäisistä syistä. Syynä hylkäykseen saattoi olla sankka lumisade tai se, että kameran linssi oli säädetty väärin. Yleisin syy on kuitenkin se, että kuljettaja liikkui yrityksen omistamalla autolla. Huomautus ylinopeudesta voidaan kuitenkin lähettää vain luonnollisille henkilölle, ei yrityksille.

Komisario Pastersteinin mukaan poliisissa on ollut puhetta tiedotteen lähettämisestä yritykselle ylinopeustapauksissa, mutta toistaiseksi hanke ei ole edennyt.

– Joitakin vuosia sitten esimerkiksi Hangon tiellä puolet otetuista kuvista piti poistaa, koska siellä liikkui niin paljon rekkoja. Vilkkaalla Kehä III:lla joka kolmas kuva joudutaan hylkäämään, sanoo Pasterstein.

Huomautus tulee, kun nopeusrajoitusta rikotaan 3-7 kilometrillä. Sitä suurempi rikkomus johtaa sakkoon. Komisario Pastersteinin mielestä rikesakotuksen rajaa pitäisi alentaa.

Kamerat havaitsevat joskus myös kuskin matkapuhelimen käytön, mutta osassa tapauksista kuva ei ole riittävän selvä. Kännykän käytöstä ei kuitenkaan lähetetä rikesakkoa pelkän kuvan perusteella, sillä Pastersteinin mukaan laki ei mahdollista sitä.