Ruotsin sukellusvenejahti maksoi yhtä paljon kuin viikko metsäpalon sammutustöitä

Valtavat metsäpalot roihahtivat Keski-Ruotsin Västmanlandissa heinäkuun lopussa. Sammutustöihin osallistui yli 200 pelastustyöntekijää, sammutuskoneita ja toista kymmentä helikopteria.

Ulkomaat
Yksityishenkilön ottama kuva, jossa näkyy sukellusveneeksi epäilty tuntematon esine.
Yksityishenkilön ottama kuva, jossa näkyi sukellusveneeksi epäilty tuntematon esine 19. lokakuuta 2014.Ruotsin puolustusvoimat

Ruotsin puolustusvoimien viikon kestäneet etsinnät Tukholman saaristossa maksoivat 20 miljoonaa kruunua eli lähes 2,2 miljoonaa euroa.

– Se vastaa noin viikon sammutustöitä Västmanlandin metsäpalossa, operaation varajohtaja kontra-amiraali Anders Grenstad arvioi tiedotustilaisuudessa.

– Se on ollut sen arvoista, sillä meidän on estettävä tällainen toiminta aluevesillämme kaikin keinoin, hän sanoo sanomalehti Aftonbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Valtavat metsäpalot roihahtivat Keski-Ruotsin Västmanlandissa heinäkuun lopussa. Sammutustöihin osallistui yli 200 pelastustyöntekijää, sammutuskoneita ja toista kymmentä helikopteria.

"Liikkeellä oli vähintään yksi alus"

Puolustusvoimat arvioi tiedotustilaisuudessa perjantaina, että saaristossa ei liikkunut perinteinen sukellusvene, vaan jokin muu vedenalainen alus. Liikkeellä oli vähintään yksi alus.

– Sitä ei voi millään lailla hyväksyä, kuten ylipäällikkö on aiemmin todennut, Grenstad sanoi tiedotustilaisuudessa.

Operaatio keskeytettiin kello kahdeksalta Ruotsin aikaa perjantaiaamuna. Aluksen tai alusten arvioidaan poistuneen Tukholman saaristosta.

Valokuvassa ei ollut sukellusvenettä

Puolustusvoimat sai viikon aikana 250 vinkkiä mahdollisista havainnoista saaristossa. Näistä viisi arvioitiin erityisen luotettaviksi.

Yksi havainnoista oli valokuva epäilystä sukellusveneestä. Puolustusvoimat julkaisi sen sunnuntaina, mutta on myöhemmin hylännyt mahdollisuuden, että kuvaan olisi taltioitunut sukellusvene.

– Paikalla oli 13 metriä syvää. Sukellusvene olisi tarvinnut vähintään 30 metriä vettä, jotta se olisi voinut olla siellä. Sitä paitsi lähistöllä on vielä matalampi lahti, kontra-amiraali Anders Grenstad huomauttaa Aftonbladetissa.