Maallikkosaarnaaja Pekka Haavisto uskoo vahvasti YK:hon

Yhdistyneistä kansakunnista tulee helposti mieleen New Yorkissa sijaitseva iso päämaja ja loputtomat diplomaattiset neuvottelut. Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavistolle YK:n vahvuudet ovat käytännön työssä, siis kaukana "pukumiesten seminaareista". Haavisto puhui perjantaina YK:n päivän jumalanpalveluksessa Helsingissä.

Pekka Haavisto
Pekka Haavisto
Ville Pekkanen /Yle

YK on aina ollut Pekka Haavistolle ennen kaikkea "kädet savessa" –organisaatio.

– Järjestöllä on valtavasti kenttätyöntekijöitä. Kun kriisin keskellä pitää pystyttää teltta, hankkia juomavettä tai vaikka rakentaa radioasema tiedottamista varten, YK on paras toimija, Haavisto sanoo.

Toimiessaan ulkoministerin erityisedustajana hän näki läheltä muun muassa Sudanin, Somalian ja Eritrean konflikteja ja YK:n toimintaa siellä. Viimeisimmän ministerinpostinsa päätyttyä hän on palannut erityisedustajaksi ulkoministeri Erkki Tuomiojan pyynnöstä.

YK:ta on usein kritisoitu hitaaksi ja kankeaksi järjestöksi, joka ei ole kyennyt vastaamaan kunnolla esimerkiksi meneillään olevaan Ebola-kriisiin.

– Näin kirkkotilaisuuteenkin liittyen minua voi kyllä tituleerata YK-uskovaiseksi. Vaikka YK:sta puhutaan paljon pahaa, maailman kriisitilanteissa se kykenee nopeimmin järjestämään humanitaarisen avun paikalle. Kun YK-rakkine saadaan vihdoin liikkeelle, se osoittautuu korvaamattomaksi, Haavisto toteaa.

"Saarna" -termi jouduttiin muuttamaan "puheeksi"

Alun perin Haaviston piti saarnata Helsingin Tuomiokirkon YK:n päivän jumalanpalveluksessa. Kirkkoon kuulumattoman Haaviston puheenvuoro muuttui kuitenkin saarnasta puheeksi.

Kirkkojärjestyksen mukaan saarnassa Jumala ilmoittaa itsestään ja hyvistä töistään saarnaavan ihmisen suulla. Samalla se on myös Raamatun selittämistä.

– Alun perin minut pyydettiin saarnaamaan. Olen aikanaan kouluaikana eronnut kirkosta, ja saarnatakseen pitäisi olla konfirmoitu kirkon jäsen. Tämä taisi tulla järjestäjillekin yllätyksenä, Haavisto naurahtaa.

Itse sisältöön termimuutos ei vaikuttanut.

– Minun toivottiin puhuvan Matteuksen evankeliumin kohdasta, jossa kehotetaan rakastamaan vihollista. Tästä vaikeasta aiheestahan sopii puhua myös ”maallikkosaarnaajana”.