1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

”Ollaan menossa kohti uutta kylmää sotaa”

Seitsemänkymmentä vuotta sitten Suomen ja Neuvostoliiton välille yritettiin luoda suhteita kahden sodan jälkeen. Helppoa se ei ollut, sillä sodan jättämät arvet olivat syvässä ja pelko kyti rinnassa. Muutamia viikkoja rauhansopimuksen allekirjoittamisen jälkeen perustettiin Suomi-Neuvostoliitto-seura ja sille alaosastoja ympäri Suomea. Riihimäellä juhlitaan 70-vuotisjuhlaa, vaikka Suomen välit Venäjään ovat taas selvästi viilenneet.

Kotimaan uutiset
Kalle Kultala

Riihimäelle osasto perustettiin lokakuun lopulla 1944. Sunnuntaina seura juhlii 70-vuotisjuhliaan Riihimäen työväentalossa. Jäsenmäärä on nykyään kaukana 1970-luvun huippuvuosien 700 jäsenestä, mutta noin sadan jäsenen Riihimäen osasto jatkaa sitkeästi toimintaansa.

– Tällaisessa maailmanpoliittisessa tilanteessa on tärkeää, että ystävyysseurat ovat toiminnassa. Oli sitten kyseessä Amerikka-seura, Saksa-seura tai Unkari-seura. Ne muistuttavat siitä, että taustalla on aina kansa, joka ei välttämättä allekirjoita johtajiensa ajatuksia, Riihimäen osaston puheenjohtaja Pentti Auvinen kertoo.

Ystävyysseuratoiminta on vuosien aikana muuttunut vähemmän paatokselliseksi. Alkuvuosien valistustyö on väistynyt takavasemmalle ja muut aiheet ovat nousseet entistä enemmän keskiöön.

– Kulttuurivaihto on ollut tärkeässä roolissa koko seuran toiminnan ajan. Tuomme venäläistä kulttuuria Riihimäelle esimerkiksi elokuvien ja musiikin muodossa.

Välit viilentyneet

Venäjä ei esiinny tällä hetkellä suomalaisten keskuudessa kovin positiivisessa valossa. Ihmisoikeusongelmat ja Ukrainan tilanne eivät saa Pentti Auviselta ymmärrystä.

– Nyky-Venäjän tilanteessa on hyvin paljon sellaista, mitä en voi hyväksyä. Itsekin täytyy välillä miettiä, että mitä valtionpäämies siellä tekee.

Suomen ja Venäjän välit ovat viime vuoden aikana viilentyneet huomattavasti. Pentti Auvisella ei ole suoraa ratkaisua siihen, miten välit saataisiin jälleen lämmitettyä ennalleen.

– Pitäisi olla entistä enemmän avoimuutta yhteydenpidossa ja saada tilanne normalisoitua. Pahasti näyttää siltä, että ollaan menossa kohti uutta kylmää sotaa.

Lue seuraavaksi