Apulaiskaupunginjohtaja jätti pysyvän jäljen – Rauhassa kierretään nyt Korkkarin lenkkiä

Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakoski jättää tehtävänsä ja jää loman jälkeen eläkkeelle. Hänen uransa merkittävin saavutus on Joutsenon Rauhan alueen matkailukeskittymä. Vaikeitakin hetkiä uralle on mahtunut.

Rauha, Lappeenranta
Kari Korkiakoski
Tommi Parkkinen/Yle

Kari Korkiakoski on alunperin Lappeen ja Tapavainolan poikia, opiskellut sosionomiksi Tampereella ja toiminut monissa kunnissa kunnanjohtajana. Lentäjän haaveet eivät toteutuneet, vaan tie vei virkamiehen uralle.

– Ehkä se on isän peruja, sillä hän oli pitkään Lappeen kunnan ja myöhemmin Lappeenrannan kaupungin palveluksessa ja kotona puhuttiin paljon yhteiskunnallisista asioista.

Korkiakoski toimi Anttolan ja Sonkajärven kunnanjohtajina 80-luvulla ja vuosikymmenen loppupuolella hän alkoi haaveilla urasta pankkimaailmassa.

– Nousukauden loppupuolella tuntui, että tuon täytyy olla mukavaa. Mutta kun siirryin vuonna -89 alalle, painettiin jo jarrua.

Lama-aikana pankkiura olikin käytännössä vakuuksien realisointia ja pakkohuutokauppojen järjestelyä.

Pankista takaisin kunnan johtotehtäviin

Pankista Korkiakoski siirtyi Karkkilan kaupunginjohtajaksi, jossa hän toimi kymmenen vuotta.

– Karkkila oli Suomen ensimmäinen kriisikunta. Me jouduimme tekemään vakauttamissuunnitelman, josta raportoimme sisäministeriölle.

– Kaikkein rankinta olivat irtisanomiset.

Tiukan kurin ansiosta kaupunki nousi jaloilleen muutaman yrityksen avustuksella. Lama-aikana Karkkilan työttömyysprosentti oli 21, mutta Korkiakosken lähtiessä Joutsenoon vuonna 2004, työttömyysprosentti oli pudonnut kuuteen.

Korkiakoski palasi mielellään kotikonnuille. Hän oli jo aiemmin hankkinut kesämökin Taipalsaarelta.

– Vietin kaikki lomat jo muutenkin Etelä-Karjalassa. Sitten mieleen tuli, että jos tilaisuus tulee, pyrin palaamaan.

Vuolaita kehuja työkavereilta ja yhteistyökumppaneilta

– Kari kun hymyilee, niin silmät menevät sikkuralle, kertoo Lappeenrannan vs. kulttuurisihteeri Helena Hokkanen, joka työskenteli Joutsenossa, kun Kari Korkiakoski aloitti kunnanjohtajana.

Holiday Club Resortsin toimitusjohtaja Vesa Tengman tapasi Korkiakosken ensimmäisen kerran vuonna 2006, kun Korkiakoski tuli esittelemään Rauhan vanhaa sairaala-aluetta Vuokatin Katinkultaan. Ensimmäisellä kerralla Tengman ei antanut mitään toiveita investoinnista Saimaan rannalle.

– Päinvastoin! Sanoin, että näitä hankkeita meille esitellään joka päivä ja harvaan me niistä lähdetään. Hän oli kuitenkin sitkeä ja tuli uudestaan. Sitten aloin pikkuhiljaa asialle lämpiämään.

Lappeenrannan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Risto Kakkola kehuu myös vuolaasti yhteistyötä Kari Korkiakosken kanssa.

– Hän on asiantunteva ja luotettava. Me luottamusmiehet olemme aina voineet luottaa häneen virkamiehenä.

Lappeenrannan kaupunki nimesi läksiäislahjaksi Rauhan matkailualueen ulkoilureitin "Korkkarin lenkiksi" Kari Korkiakosken mukaan.

Vilkut päällä viimeisenä päivänä töihin

Pitkin viikkoa Kari Korkiakoski on hyvästellyt työtovereitaan ja yhteistyökumppaneitaan. Toiseksi viimeisenä päivänä hänet saatettiin kaupungintalolle pelastuslaitoksen johtoautolla.

– Gallerian kohdalla laitettiin vilkut päälle ja sireenit päälle. Ihmiset lakosivat edestä pois ja komeasti kurvattiin kaupungintalolle.

Eläkepäivät alkavat tyttären luona Floridassa. Täysin laakereilleen hän ei jää lepäämään, vaan aikoo ryhtyä valtiovarainministeriön kriisikuntaselvittäjäksi, jos kutsu käy.