#TomofRussia -kirjeet päätyivät Lontoon ja Tampereen museoihin

Yle Tampereen Tom of Finland -postituskokeilu on päätynyt kahteen museoon Englannissa ja Suomessa. Postimuseon lisäksi toimituksen Venäjälle lähettämää kirjettä esittelee maailman suurin sisustusesineiden museo, arvostettu Victoria and Albert Museum Lontoossa.

kulttuuri
Kristian Volsing asettelee Tom of Finland -kirjekuorta esille
Kristian Volsing laittoi Tom of Finland -ensipäiväkuoren esille Victoria and Albert Museumissa.Victoria and Albert Museum

Toimituksemme lähetti syyskuun alussa postia Venäjälle Tom of Finland -postimerkeillä testatakseen, miten Venäjän posti ja tulli suhtautuvat homoeroottisiin postimerkkeihin. Nyt yksi noista kirjeistä on esillä Lontoossa. Apulaiskuraattori Kristian Volsing Victoria and Albert Museumista kertoo, että he ovat etsineet Rapid Response Collecting -näyttelyynsä jo pidempään design-tuotetta, joka kertoisi tarinaa muun muassa Venäjän homojen vaikeasta tilanteesta.

– Museo on erikoistunut keräämään populaarikulttuurin esineitä. Tom of Finlandin kädenjälki on 1900-luvun tunnistettavinta eroottisen taiteen aineistoa. Hänen töitään ostettiin aikanaan kaikkialla maailmassa, kuten näitä postimerkkejäkin nyt - niitä tilattiin ennakkoon muistaakseni 178 maahan.

– Pidin kovasti myös ajatuksestanne lähettää näillä merkeillä lähetyksiä myös Venäjälle, Volsing sanoo.

Pienestä kokeilusta osa postin historiaa

Lontoossa on esillä Itellan ensipäiväkuori sekä Pietariin Andrei Korepanoville lähetetty kirje. Myös Tampereella sijaitsevan Postimuseon Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely on täydentynyt Ylen postituskokeilulla.

Tom of Finland -posti pannaan esille Vapriikissa.
Wilhelmiina Saikkonen asettelee #TomofRussia-lähetystä esille Postimuseossa. Marko Melto / Yle

Näyttelyssä on nyt esillä osa Moskovaan kirjeenvaihtaja Marja Manniselle menneestä paketista.

– Kyllä me tätä kokeilua seurasimme mielenkiinnolla. Vaikka se alkoi vähän ex tempore -tyylisesti, sen aikana tuli esimerkiksi näitä venäläisten poliitikkojen kannanottoja, että merkit pitäisi kieltää. Silloin viimeistään tajusin, että tällä pienimuotoisella kokeilulla on yhteiskunnallista merkittävyyttä, museonjohtaja Kimmo Antila kertoo.

Touko Laaksosesta kertova näyttely esittelee tarkoin Tom of Finland -postimerkkiarkin syntyä. Antilan mukaan Ylen kokeilu on hyvä saada esille jo siksi, että he haluavat kertoa miten tarina jatkuu.