Liedakkalan kyläkoulun kohtalo on vielä avoinna

Keminmaan Liedakkalan kyläkoulun kohtaloa ei ole vielä sinetöity, vaan siitä päätetään lopullisesti kunnan ensi vuoden talousarvion yhteydessä.

Liedakkala, Keminmaa
Liedakkalan koululaiset osoittavat mieltään koulun lakkauttamista vastaan Keminmaan kunnantalon edustalla lokakuussa 2014.
Liedakkalan koululaiset osoittivat mieltään koulun lakkauttamista vastaan ennen valtuustonkokousta lokakuussa 2014.Antti Heikinmatti / Yle

Koulun lakkauttaminen sisältyy Keminmaan kunnanvaltuuston lokakuun alussa päättämään säästöpakettiin. Lopullinen päätös Liedakkalan koulun kohtalosta leivotaan joulukuun puolivälissä, kun valtuusto kokoontuu päättämään ensi vuoden talousarviosta.

Jos muutosta ei tule, koulun ovet pistetään säppiin heti tammikuussa. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Hannu Roivainen uskoo vahvasti, että koulun lakkauttaminen nousee vielä esiin valtuustossa.

Keminmaan Kirkonmäen ja Liedakkalan koulujen rehtori Mervi Hopia-Jaakkola kertoo, että tällä hetkellä virkamiehet valmistelevat koulun lakkauttamista, koska siitä päätettiin osana säästöpakettia.

Aikataulu on nopea mutta ei mahdoton, vaikka nykyinen päätös säilyisi ennallaan. Hopia-Jaakkolan mukaan Liedakkalan koulun 42 oppilasta saadaan sijoitettua helposti kouluun, jossa on yli 160 oppilasta.

– Oppilaiden siirto ei kasvata oppilasryhmiä mahdottomasti vaan ne säilyvät edelleen inhimillisinä alle parissakymmenessä, luonnehtii Hopia-Jaakkola.

Kustannuksia ei tiedetä

Kyläkoulun lakkauttamisen on laskettu säästävän kunnan menoja 150 000 euroa, kun opettajia tarvitaan jatkossa kolme nykyistä vähemmän.

Sen sijaan esimerkiksi koulukyyteihin menevästä rahasummasta ei ole vielä tarkkaa tietoa. Sivistystoimenjohtaja Marjaana Kamula-Kummu arvioi, että summa kasvaa jonkin verran nykyisestä, kun kuljetusmatkat pitenevät, mutta isoja muutoksia tähän ei odoteta.

Koulun sulkeminen tuo säästöjä myös kiinteistönhuoltoon, kun koulurakennuksen sisälämpötilaa voidaan laskea ja esimerkiksi siivous jättää väliin.

Säästöpaketti avataan

Jos kiistely kyläkoulusta jatkuu valtuustossa, se tarkoittaa, että Keminmaassa kuukausia valmisteltu kahden miljoonan euron säästöpaketti revitään auki.

Kunnanjohtaja Mauri Posio peräänkuuluttaa valtuutetuilta vastuuta myös ikävien asioiden hoidossa. Hänen mukaansa tuoreet laskelmat osoittavat, että Keminmaan kunnan talous sukeltaa tänä vuonna syvemmälle kuin vielä säästöpakettia valmisteltaessa on uskottu.