1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Presidentille kiroillut papukaija aikuisikään – katso kuinka papukaija keimailee videossa

Alatyylisistä sanoista tunnetuksi tullut Juuso-kakadu juhlii aikuistumistaan. 24-vuotta täyttävä neito ei kuitenkaan valitettavasti käyttäydy kuin aikuinen vaan kiroaa ja karkailee. Hoitaja kertoo Juuson myös olevan kova tuhoamaan muun muassa tavaroita. Syntymäpäivähaastattelussaan Juuso kuitenkin jopa keimailee kameralle

Kiroileva papukaija Juuso.
Kiroileva papukaija Juuso täyttää 24-vuotta ja Kasvitieteellinen puutarha Botania juhlii kakadu-neidon syntymäpäiviä.

Kasvitieteellinen puutarha Botania valmistautuu juhliin Joensuussa. Puutarhan vetonaula, puhuva kultatöyhtökakadu Juuso nimittäin täyttää 24-vuotta. Aikuisikään tuleva Juuso on tullut tunnetuksi kiroilevana papukaijana.

Juuso on esimerkiksi intoutunut  toistelemaan presidentti Sauli Niinistölle v-kirjaimella alkavaa kirosanaa. Monet luulevat, että Juuso olisi Botanialla opetettu noitumaan, mutta Joensuuhun tullessaan papukaija oli jo täysin sisäistänyt manailun taidon.

Juuso on syntynyt Ruotsissa, mutta Botaniaan se tuli vuonna 1997 varkautelaisesta eläinkaupasta. Juuso paljastui myöhemmin ladyksi.

– Se paljastui, kun Juuso muni, puutarhuri Laura Laakkonen nauraa.

– Juuso pitää miehistä, se vislaa ja flirttaa selvästi miehille. Jos on miehiä paikalla, minua ei huomata, Laakkonen paljastaa.

Siipirikkoinen neito pyytää aamuisin kutitusta

Kun Botaniaa peruskorjattiin vuonna 2002, Juuso säikähti työkonetta ja lensi jotain päin. Lento-onnettomuudessa Juusolta murtui siipi. Papukaijalla oli kipsi kahden kuukauden ajan.Tilanne ilmeisesti ärsytti Juusoa, koska puhelias kakadu muuttui mykäksi.

Se pyytää: kutita

Laura Laakkonen

Kun kipsi poistettiin, Juuso alkoi jälleen puhua. Lentämään se ei kuitenkaan enää pysty. Lintu on siitä huolimatta kova karkailemaan.

Juuso nokkii ihmisiä, joista se ei pidä. Välillä näyttää sille, että Juuso jopa härnää hoitajaa, josta se ei välitä. Puutarhuri Laura Laakkosen Juuso-neito on ottanut omakseen.

– Meillä on aamuisin sellainen hetki, että Juuso haluaa tulla syliin ja se pyytää: kutita. Me istumme siinä hetken.

Juuson syntymäpäiviä vietetään Botanialla sunnuntaina 26.10. klo 11-16.