1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Lapsesi ei tahdo kuvaansa Facebook-sivullesi

Verkossa on levitetty videoita huostaanotoista. Vanhempi on kuvannut tilanteen, jolloin lapsia viedään. Lastensuojelun keskusliiton mukaan lapsi ei halua täysi-ikäisenä löytää lastensuojeluhistoriaansa verkosta.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Lastensuojelun keskusliiton mukaan vanhempien kannattaa käyttää harkintaa myös arkisissa lapsia koskevissa Facebook-päivityksissä. Kuvien jakaminen voi olla lapsen mielestä kiusallista. Lapsi ei välttämättä halua sellaista verkkoidentiteettiä, jonka vanhempi on muodostanut.

– Lapsi sitten jossain vaiheessa murrosiässä huomaa, että hänellä on jo olemassa jonkinlainen verkkoidentiteetti. Se voi olla toisenlainen mitä hän itse olisi toivonut sinne rakennettavan, sanoi Lastensuojelun keskusliiton ohjelmajohtaja Hanna Heinonen Yle Radio Suomen Ajantasassa.

Aikuiset itsekin saattavat levittää netissä liian juhlakuntoisia kuviaan tai päivittää sairaslomalla olevansa ystävänsä kanssa ostoksilla. He ovat kuitenkin vastuussa tekemisistään.

Lapset sen sijaan eivät pääse vaikuttamaan omaan verkkoidentiteettiinsä.

Vanhempi saattaa Facebook-seinällään kertoa lapsensa sairauksista tai jakaa kuvia, joista voi olla haittaa myöhemmin.

– Kannattaa miettiä mitä lapsi sitten aikuisena haluaa, että hänestä itsestä löydetään verkosta. Ja miten paljon hän voi itse vaikuttaa siihen, sanoo Hanna Heinonen.

Heinosen mukaan ei esimerkiksi ole lainkaan yksiselitteistä millainen verkkojulkisuus lapsen mielestä on kiusallista.

Huostaanottovideot jäävät verkkoon

Verkossa on levitetty vanhempien kuvaamia videoita huostaanottotilanteista.

– Ne ovat lapsen yksityisyyteen meneviä tilanteita, joita en näkisi missään tilanteessa hyväksi laittaa verkkoon.

Heinosen mukaan on surullista, kun vanhempi ei koe saavansa oikeudenmukaista kohtelua, vaan käyttää julkisuutta välineenä saadakseen asialle huomiota. Silti hän kehottaa malttiin.

– En usko, että kukaan lapsi haluaa täysi-ikäistyessään löytää lastensuojeluhistoriaansa verkosta.

Lastensuojelun keskusliitto kaipaa kokemuksia ja ottaa vastaan ehdotuksia siihen, missä kulkee raja lasten asioiden raportoimiselle verkossa. Aiheesta pyydetään kommentteja esimerkiksi Twitterissä tunnisteella #lapsenoikeudet #verkkoidentiteetti.

Aihetta käsiteltiin myös Radio Suomen Ajantasassa perjantaina 24.10. Lähetys on kuunneltavissa Areenassa.