1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Terveys ja hyvinvointi

Terveysturismissa kisa kovenee – ympäri Suomea yritetään päästä mukaan bisnekseen

Venäläiset olisivat valmiita matkustamaan Suomeen syöpähoitoihin, hammashoitoon ja kauneusleikkauksiin. Nyt vielä monet matkustavat hoitoihin Saksaan ja Israeliin.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Suomen rajan takana Venäjällä uskotaan olevan satojatuhansia ihmisiä, jotka voisivat matkustaa Suomeen syöpähoitoihin, synnyttämään ja jopa kauneusleikkauksiin. Suomessa ei toistaiseksi ole onnistuttu kehittämään terveysmatkailusta toimivaa bisnestä, mutta erilaisia yrityksiä on vireillä.

Etelä-Karjalassa on yritetty useiden vuosien ajan löytää malli, jolla venäläisille matkailijoille voitaisiin myydä terveyspalveluja muun muassa Etelä-Karjalan keskussairaalasta. Sopivaa mallia ei ole vieläkään löytynyt. Terveysmatkailun kehittämistä on hidastanut myös johtavien poliitikoiden vastustus.

Terveysmatkailussa kilpailu on kuitenkin kovenemassa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin Eksoten tilaamassa konsulttiselvityksessä kehotetaan toimimaan ripeästi, sillä monet julkisen terveydenhuollon toimiijat haluaisivat päästä mukaan terveysturismibisnekseen.

FCG:n tekemässä selvityksessä todetaan, että markkinoilla on tilaa uudelle terveysmatkailuyritykselle, mutta kilpailu kiristyy koko ajan sairaanhoitopiirien kehitellessä omia mallejaan.

Kuopiossa ja Kanta-Hämeessä kokeilut

Kuopiossa on meneillään kokeilu, joissa testataan kuinka hyvin terveyspalvelut käyvät venäläisille kaupaksi. Kuopiossa potilaat tutkitaan, leikataan ja hoidetaan  Kuopion yliopistollisessa sairaalassa, potilaat kuntouttaa Suomen Aivotutkimus- ja kuntoutuskeskus Neuron. Myös omaisten majoitus on hoidossa – omaiset majoittaa Tahko Spa Hotelli.

Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen keskussairaala alkaa markkinoida palveluita venäläisille synnyttäjille. Ensimmäinen venäläinen synnyttäjä on tulossa keskussairaalaan lähiaikoina. Tulevat äidit tulevat hyvissä ajoin ennen synnytystä Hämeenlinnaan ja he majoittuvat Hotelli Vanajanlinnassa.

Hammashoito ja kauneuskirurgia kiinnostavat

FCG:n tekemän selvityksen mukaan venäläiset ovat kiinnostuneita terveyspalveluista Suomessa. Maailmanlaajuisesti terveysmatkailun alalle ennustetaan jopa 15–25 prosentin vuosittaista kasvua.

Tällä hetkellä venäläiset matkustavat lääketieteellisiin hoitoihin pääasiassa Saksaan ja Israeliin. Myös Turkin, Singaporen, Ranskan ja Sveitsin suosio kasvaa.

Konsulttiyhtiö FCG teki heinäkuussa Lappeenrannassa kyselyn venäläisturisteille. Kyselyyn vastanneista 68 prosenttia ilmoitti olevansa kiinnostunut kohtuuhintaisista terveyspalveluista Lappeenrannassa, jos niitä olisi tarjolla.

Lappeenrannassa haastatellut venäläiset uskoivat, että eniten venäläisturisteja kiinnostaisivat Suomessa syöpähoidot. Lisäksi he pitivät kiinnostavina esimerkiksi hammashoitoa, ortopediaa ja esteettistä kirurgiaa