MMM: Isot metsätilat pois Metsähallituksen myyntilistalta

Metsähallitus myy vastedes vain alle 100 hehtaarin tiloja, jotka sijaitsevat erillään Metsähallituksen muista palstoista. Suurien tilojen myyntiin johtanut, keväällä asetettu 25 miljoonan euron lisätuloutustarve hoidetaan muuttamalla tuloutusta.

Kotimaa
Lumista kuusikkoa
Kalle Heikkinen / Yle

Metsähallituksen myyntitavoitetta kevennetään huomattavasti. Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo on linjannut, ettei Metsähallitus myy isoja yhtenäisiä metsäpalstoja, kertoo maa- ja metätalousministeriö tiedotteessaan.

Kehysriihessä asetettiin keväällä tavoitteeksi, että Metsähallitus tuottaa vuosina 2014 ja 2015 valtiolle lisätuloutusta yhteensä 25 miljoonaa euroa kiinteistöjä myymällä. Nyt tämä tavoite hoidetaan uudella järjestelyllä. Kehysriihessä päätettiin, että Metsähallitus myy kaikkia kiinteistölajeja kuten rakennuksia, tontteja, tuulivoimaa, yhteismetsiä ja metsätalousmaata.

Asetettu lisätuloutustavoite 25 miljoonaa euroa voidaan uuden linjauksen mukaan saavuttaa myyntivoiton tuloutuksen sijaan hyödyntämällä Metsähallitukselle kertyvät myyntitulot pääoman palautuksen kautta. Tällöin yksittäisen kiinteistön myynnistä saatava hinta voidaan tulouttaa kokonaisuudessaan valtiolle, toteaa ministeri Orpo tiedotteessa.

Uudessa tilanteessa myyntiin laitetaan alle sadan hehtaarin metsäpalstoja, jotka sijaitsevat erillään Metsähallituksen muista palstoista. Laajempia kokonaisuuksia myydään vain erityisistä syistä. Myytävillä tiloilla ei saa olla keskimääräistä merkittävämpiä luonto- tai virkistysarvoja.

Metsähallitus on myynyt tänä vuonna 9900 hehtaaria metsämaata, mikä on ennätyksellinen määrä. Pääosa myyntituotoista on saatu Etelä- Suomessa, koska hinnat ovat siellä korkeammat kuin muualla.

Maa- ja metsätalousministerin linjauksella pyritään siihen, että Metsähallitus pystyy harjoittamaan metsätaloutta pitkäjänteisesti ja että sen tuloutuskyky säilyy. Asiasta päätetään lopullisesti valtioneuvoston käsittelyssä marraskuun alkupuolella.