Koiranpentuja hukuttanut nainen ei saa pitää vuoteen mitään eläimiä

Facebookissa koiranpentujen lopettamisella kehuskellut hämeenlinnalainen koirankasvattaja on tuomittu Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa vuoden pituiseen eläintenpitokieltoon. Kasvattaja tuomittiin myös korvauksiin naispuolisen tuttavansa laittomasta uhkauksesta.

Kotimaa

Hämeenlinnalainen naispuolinen 34-vuotias koirankasvattaja oli kertonut Facebookissa lopettaneensa kesällä 2013 kaksi koiranpentua hukuttamalla.

Tapaus on saanut runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa ja paikallisten koiranharrastajien keskuudessa.

Pennut oli synnyttänyt emo, joka oli ollut naisella hoidossa. Syntyneet pennut oli todettu osin sairaiksi ja viallisiksi.

Oikeudessa koirankasvattaja kiisti hukuttamiset. Hän väitti aiempaa Facebook-kirjoitteluaan provokaatioksi ja oikeasti lopettaneensa pennut vasaralla. Tätä käräjäoikeus ei uskonut.

Pennut olivat pakastimessa

Oikeudessa kuultiin todistajina kasvattajan tuntemaa neljää naispuolista tuttua.

Yhdelle heistä kasvattaja oli kertonut hukuttaneensa pennut. Hän oli myös esitellyt pakastimessa olleita eläimiä, jotka olivat todistajan mukaan näyttäneet ehjiltä.

Toinen todistajista oli kuullut puhelimessa, kun pentuja oli hukutettu.

Tapahtuma oli järkyttänyt todistajaa. Hän oli ottanut teon puheeksi Facebookissa ja tehnyt hukuttamisesta eläinsuojeluilmoituksen.

Hämeenlinnan käräjäoikeus katsoi, että kasvattaja on syyllistynyt eläinsuojelurikokseen. Kasvattaja ei saa pitää mitään eläimiä lokakuun loppupuolelle 2015 asti.

Soramontulla uhkaamisesta tuomio

Käräjäoikeudessa käsiteltiin myös kasvattajan tekemää laitonta uhkausta.

Kasvattajan ja yhden todistajana kuullun naisen välille oli tullut riitaa. Kasvattaja oli uhannut naista soramontulle ja teurastamoon viemisellä.

Oikeuden mukaan kasvattaja syyllistyi laittomaan uhkaukseen, josta hän joutuu korvaamaan naispuoliselle tutulleen 200 euroa sekä oikeudenkäyntikulut 496 euroa.

Lisäksi kasvattaja tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta ja kortitta ajosta ajokieltoon, joka on voimassa vuoden 2015 loppuun asti.