1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poltinahon kasarmikentistä huippuasumisen keskus Hämeenlinnaan

Poltinahon kasarmialue Hämeenlinnassa on muuttunut korkeatasoiseksi ja kokeilevaksi asuinalueeksi. Poltinahon uudistuminen käynnistyi 2000-luvun alussa, kun viimeiset joukot siirtyivät Poltinaholta Parolannummelle. Nykyinen Poltinaho on yhdistelmä uutta ja vanhaa: rakennusteollisuutta, asuntoja ja liikuntamahdollisuuksia.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä talon pihalla
Vanha Poltinahon kasarmialue Hämeenlinnassa on muuttunut korkeatasoiseksi ja kokeilevaksi asuinalueeksi. Nykyinen Poltinaho on yhdistelmä uutta ja vanhaa, rakennusteollisuutta, asumista ja liikuntamahdollisuuksia. Haastattelussa rakennusyrittäjä Timo Sollo ja Marjatta Ristiluoma Hämeenlinnan sotilaskotiyhdistyksestä.

Uusimman loft-tyylisen talon valmistumista juhlittiin Hämeenlinnassa perjantaina. Poltinahon leipomorakennuksen muuttumista loft-asunnoiksi juhlistettiin sotilassoitolla syysviimassa.

1940-luvulla valmistunut entinen sotilaskodin leipomo on yksi käyntikortti uudelle Poltinaholle. Rakennus sijaitsee lähikaupan ja betonitehtaan välissä. Hämeenlinnalainen rakennusyrittäjä Timo Sollo on viehättynyt alueen karheudesta ja samalla vihkiytynyt käsityövaltaiseen vanhan uudistamiseen.

– Uudentyylisessä rakentamisessa ja asumisessa yritetään soluttautua ja sijoittua muun muassa teollisuuden kanssa samoihin paikkoihin. Näin vältyttäisiin kaupungeissa siltä, että asunnot eivät siirtyisi kovin kauaksi keskustasta. Tällaiselle uusimuotoiselle loft-asumiselle on sitten löydettävä sellaiset asukkaat, jotka sopeutuvat keskeneräiseen ja joskus karkeahkoonkin maisemaan ja rakennukseen.

Sollo on urakoinut ja rakennuttanut entistä Poltinahon leipomorakennusta pari vuotta. Vankka tiilirakennus alkaa nyt olla valmis. Talossa on kuusi huoneistoa, joista on myyty jo puolet. Neliöhinta nousee aika korkeaksi vaativan käsityön takia. Talon alimmasta kerroksesta asunto irtoaa 3 500 euron neliöhinnalla. Ylimmän kerroksen asunnoista saa maksaa vielä muutama sata euroa neliöltä lisää.

Asunnot ovat monin osin eksoottisiakin kokemuksia: yksiön ikkunasta avautuu esimerkiksi näkymä suoraan naapuritontin betonielementtitehtaan pihaan.

Poltsarilla riittää rakennettavaa

Poltinaho on Hämeenlinnassa keskeistä urheilun, liikenteen, luonnon ja teollisuudenkin sekoitusta: uutta ja vanhaa, voimakkaitakin tunteita nostattavaa kaupunkikulttuuria. Sotilaskotimunkkien sijasta Poltinaholla nyt väännetään kuitenkin betonia ja taidetta, jääkiekkoa ja bisnestä.

Lisärakentamista riittää ainakin viideksi vuodeksi. Kirvestyö Timo Sollokin suunnittelee kokonaan uuden asuinkulman rakentamista Hämeenlinnan tenniskeskuksen taakse, entisen upseerikerhon maastoon. Sollon kulmalle mäkeen tulisi niin rivitaloja kuin omakotitalojakin kaaren muotoiselle alueelle.

– Täytyy myöntää, että sormet syyhyävät jo. Samalla jalat pitäisi malttaa pitää kuitenkin maassa. Suuret riskit on olemassa. Täytyy toivoa, että suhdanteet paranisivat tästä, että saisimme tehtyä näitä asuntoja Poltinaholle, ja vielä myytyä niitä, pohtii Timo Sollo.

Sotilaskotisisaret hyvillään uudesta ilmeestä ja vanhan muistamisesta 

Poltinahon uudistunut ilme viehättää myös kasarmialueella aikanaan munkkeja tarjonneita sotilaskotisisaria. Leipomon uusiutuminen asuintaloksi on sotilaskotisisarille mieluinen yllätys. Marjatta Ristiluoma Hämeenlinnan sotilaskotiyhdistyksestä kiittelee uudistunutta ilmettä, jossa on kuitenkin muutama viite menneeseenkin. Sellainen on muun muassa muistolaatta entisen leipomorakennuksen seinässä.

– Erityisen mukavaa, että tänne jää tällainen muisto sotilaskodista. Kaikkea entistä ei ole purettu alueelta pois. Vanha sotilaskodin leipomo jää keskeiselle paikalle, sanoo Marjatta Ristiluoma.

Poltinahon kaupunginosa sijaitsee parin kilometrin päässä Hämeenlinnan keskustasta. Alueella on asuttu ja äkseerattu kasarmeissa ja kentillä jo 1700-luvulta lähtien. Sotilaista Poltinaho tyhjeni lopullisesti kymmenkunta vuotta sitten, 2000-luvun alussa. Viime vuodet aluetta on rakennettu ja uusittu väljäksi, yhteisölliseksi kaupunginosaksi.

Lue seuraavaksi