Hyppää sisältöön

Datakeskuksen hukkalämpö lämmittää jopa koko Mäntsälän

Venäläinen hakukoneyhtiö Yandex myy Mänsälään rakentuvan datakeskuksensa hukkalämmön Mäntsälän Sähkölle. Hukkalämpö korvaa jo alkuvaiheessa puolet kaukolämmön tuotantoon tarvittavasta maakaasusta energiayhtiön alueella ja lopulta lämmittää mahdollisesti koko kunnan.

Yandexin datakeskus valmistuu Mäntsälään loppuvuodesta 2014. Kuva: Yle

Venäläisen hakukoneyhtiö Yandexin Mäntsälään tuleva datakeskus rakentuu hyvää vauhtia.

Ensimmäinen osa keskuksesta valmistuu vuoden lopulla ja se tuottaa jatkossa mm. internet- ja pilvipalveluja, karttapalveluja sekä sähköpostipalveluja Yandex Corporationin tarpeisiin yksityishenkilöille, kertoo tietokonesalipäällikkö Ari Kurvi Yandexilta.

Datakeskus tuottaa toimiessaan valtavan määrän hukkalämpöä, joka myydään Mäntsälän Sähkölle.

– Tämä tarkoittaa noin tuhannen omakotitalon lämmitystä vastaavaa määrää, että kyllä me puhumme huomattavasta määrästä hukkalämpöä, sanoo Mäntsälän Sähkön toimitusjohtaja Esa Muukka.

Maakaasun käyttö vähenee jopa puoleen

Hukkalämpö vähentää Mäntsälän Sähkön maakaasun tarvetta. Se on myös edullinen vaihtoehto.

– Tämä on huomattavasti edullisempaa kuin maakaasu, johtuen verokohtelusta. Tämä on myös meille edullisempi vaihtoehto kuin mitä olisi ollut korvata maakaasua hakelaitoksella, Muukka arvioi.

Merkittävää on myös, että maakaaasun korvaaminen hukkalämmöllä vähentää kaukolämmön tuotannonhiilidioksidipäästöjä noin 40 prosenttia.

Saamme kaiken tarvitsemamme kaukolämmön tehtyä siellä, emmekä pysty edes ihan kaikkea saamaan talteenkaan.

Esa Muukka

Neljällä datakeskuksella lämpiää koko tienoo

Yandex on ilmoittanut investoivansa Mäntsälän datakeskukseen kaikkiaan noin 80 miljoonaa euroa.

– Tähän koko kompleksiin on tulossa neljä kymmenen megawatin tehoista datakeskusta, joista ensimmäinen valmistuu nyt tämän vuoden aikana, kertoo tietokonesalipäällikkö Ari Kurvi.

Jatkossa Mäntsälän Sähkö saa Yandexilta vielä huomattavasti enemmän hukkalämpöä, Muukka puolestaan uskoo.

– Kun sinne tulee näillä näkymin kolme saman kokoista yksikköä lisää, sehän tarkoittaa, että me saamme kaiken tarvitsemamme kaukolämmön tehtyä siellä, ja itse asiassa emme pysty edes ihan kaikkea saamaan talteenkaan.

.
.