Irakilaislähteet: Isis käytti kloorikaasua Irakin armeijaa vastaan

Yksi hyökkäyksestä selvinneistä sanoi sanomalehti Washington Postille, että räjähdyksen jälkeen maastoon levisi tukahduttavaa keltaista savua. Irakilaissotilaita hoitaneet lääkärit pitivät kloorihyökkäystä varmana. Irakin turvallisuusministeriön virkamies vahvisti kaasun käyttämisen.

Ulkomaat

Irakilaislähteiden mukaan ääri-islamilainen Isis-järjestö on käyttänyt kloorikaasua hyökkäyksissä Irakin turvallisuusjoukkoja vastaan, kertovat Washington Post -lehti ja uutistoimisto AP. Isisin ei tiedetä käyttäneen aiemmin kemiallisia aseita.

Washington Postin sotilaslähteiden mukaan kloorihyökkäyksiä olisi tehty ainakin kolme.

Lehden haastattelemien poliisien ja lääkäreiden mukaan yksi hyökkäys tapahtui 15. syyskuuta Bagdadin pohjoispuolella sijaitsevan Baladin kaupungin lähellä.

Hyökkäyksestä selvinnyt Khairalla al-Jabbouri kertoi lehdelle kuulleensa räjähdyksen, jonka jälkeen taivaalle nousi keltaista savua. Savu laskeutui lähelle maata, mikä sopii yhteen kloorikaasun kemiallisten ominaisuuksien kanssa, sillä kloori on ilmaa raskaampaa.

– Tunsin tukehtuvani, Jabbouri kertoi Washington Postille. Toinen paikalla ollut poliisi sanoi menettäneensä tajuntansa minuuteissa.

11 sekavaa, oksentelevaa ja hengitysvaikeuksista kärsivää poliisia vietiin Baladin sairaalaan. Heitä hoitaneet lääkärit kertoivat lehdelle, että kloorikaasun käytöstä ei ole epäilystä.

Myös nimettömänä puhunut Irakin turvallisuusministeriön virkamies vahvisti Washington Postille, että hyökkäyksessä käytettiin kloorikanistereilla terästettyä pommia.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry sanoi perjantaina, että hän ei voi vahvistaa lehden tietoja, mutta Yhdysvallat tutkii asiaa.

Lähteet: AP