Hyppy avaruuden rajalta rikkoi huiman ennätyksen – Google-pomon syöksy ylitti äänennopeuden

Alan Eustace ylitti Felix Baumgartnerin kaksi vuotta sitten tekemän ennätyshypyn. Laskuvarjohypyn korkeusennätys on nyt 41 kilometriä.

Ulkomaat
Mies roikkuu ilmassa avaruuspuvussa.

Laskuvarjohypyssä on tehty uusi korkeusennätys. Yhdysvaltalainen Alan Eustace rikkoi perjantaina itävaltalaisen Felix Baumgartnerin kaksi vuotta sitten tekemän ennätyksen syöksymällä alas maahan avaruuden rajalta eli stratosfäärin yläosasta.

Johtotehtävissä internetpalveluita tarjoavassa Googlessa työskentelevän Eustacen nimissä oleva laskuvarjohypyn uusi korkeusennätys on 41 kilometriä. Baumgartner lähti omaan hyppyynsä vuonna 2012 noin 39 kilometrin korkeudesta.

Eustace nousi stratosfääriin eli yläilmakehään heliumilla täytetyn pallon nostamana. Neljä ja puoli minuuttia kestäneen vapaan pudotuksen aikana Eustacen vauhti kiihtyi parhaimmillaan yli 367 metriin sekunnissa, eli hän ylitti äänennopeuden. Eustace oli sonnustautunut erikoisvalmisteiseen avaruuspukuun. Hyppy oli osa uuden puvun kehittelyprojektia.

– Se oli upeaa. Se oli kaunista, kuvaili Eustace näkemäänsä The New York Times (siirryt toiseen palveluun)-lehdelle palattuaan maanpinnalle Yhdysvaltain New Mexicon osavaltiossa sijaitsevassa Roswellissa.

Myös Baumgartner teki oman ennätyshyppynsä New Mexicon yllä.

Lähteet: AP, AFP