1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valio yrittää teettää Venäjän-maidoille uusintatutkimuksen – "Suomessa ei edes käytetä kyseistä antibioottia"

Venäläinen uutistoimisto Interfax kertoi eilen perjantaina, että suomalaisista maitotuotteista on löydetty antibioottia. Valio kiistää tiedon ja yrittää teettää maidoille uusintatutkimuksen puolueettomassa laboratoriossa.

Venäjä ilmoitti aiemmin, että laktoosittomia meijerituotteita voi pakotteista huolimatta tuoda maahan. Käytännössä se ei kuitenkaan ole onnistunut. Kuva: Yle

Valion viestintäjohtajan Pia Kontusen mukaan Valio yrittää teettää Venäjälle viedyille laktoosittomille maidoille uusintatutkimuksen. Uusintatutkimuksessa selvitettäisiin puolueettomassa laboratoriossa, mitä maidoista on mahdollisesti löytynyt, Kontunen sanoo.

Yle uutisoi perjantaina, että Venäjän viranomaiset saattavat kieltää laktoosittomien meijerituotteiden tuonnin Suomesta, koska suomalaisesta juustosta on löydetty antibioottia. Asiasta kertoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

– Meidän näkemyksemme mukaan se, että maitoihin pääsisi antibiootteja, ei ole mahdollista. Lehmiä hoidetaan antibiooteilla vain sairauksien vuoksi. Niissä on varoaika ennen kuin niitä voidaan lypsää, ja senkin jälkeen ne tutkitaan moneen kertaan, Kontunen sanoo.

Hänen mukaansa on mahdotonta arvioida sitä, milloin Valio saisi viedä laktoosittomia maitotuotteita Venäjälle.

– Nyt sinne meni koe-erä sen jälkeen kun meille näytettiin vihreää valoa. Uusin käänne on, että sieltä on heidän tietojensa mukaan löydetty antibiootteja.

– On ihan mahdotonta spekuloida, miksi heidän näytteissään on saatu aikaiseksi jotain sellaista, mitä meidän käsityksemme mukaan ei voi siellä olla. Suomessa ei edes käytetä tätä kyseistä antibioottia lehmien hoitamiseen, Kontunen kertoo.