1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Talviaika toi sunnuntaihin ylimääräisen tunnin - kansa kiittää ja kääntää kylkeä!

Kelloa siirrettiin viime yönä tunti taaksepäin ja sehän tarkoittaa, että tänään sunnuntaina meillä on yksi ylimääräinen tunti käytettävissä. Jo monen vuoden ajan kansaa on patisteltu liikkumaan lisäajalla, mutta valtaosa kansalaisista näyttää kuitenkin käyttävän lisäajan nukkumiseen. Tämän paljastaa Yle Pohjanmaan epävirallinen selvitys.

ilmiöt
Nukkuvan miehen jalat peiton alla.
Seppo Sarkkinen / Yle

Yle Pohjanmaa kysyi sosiaalisessa mediassa, kuinka kansa aikoo ylimääräisen tunnin viettää. Kysymys sai lähinnä hymähtelyä osakseen, niin itsestäänselvänä vastausta pidettiin.

– Jos vaikka nukkuisin, keväällä jäi kesken..., kiteyttää yleisen näkemyksen Kaija Iloniemi.

Soittokierros kiireisiksi tiedetyille ihmisille tuotti lähes saman tuloksen.

Anna-Liisa Myllymäki
Anna-Liisa Myllymäki

Jurvalainen yrittäjä Anna-Liisa Myllymäki sanoo usein kaivanneensa vuorokauteensa lisätunteja. Kirjakaupan ja kemikalion omistajalla päivät ovat venyneet pitkiksi ja tunnit meinasivat loppua kesken varsinkin silloin, kun lapset olivat vielä huollettavana kotona.

Tänä vuonna Myllymäki kertoo heräävänsä talviaikaan hotellissa Tampereella ja takana on iloinen ilta tansseineen valtakunnallisessa yrittäjägaalassa.

– Ei epäilystäkään, miten lisäajan käytän. Aivan varmasti ylimääräinen tunti menee tällä kertaa nukkumiseen!

Vaikka vasikat huutelisivat, emäntä nukkuu

Keuruulaisen maitotilan emännän ja järjestöaktiivin Anu Fräntilä-Riihosen ei tarvitse hetkeäkään miettiä, mitä tekee ylimääräisellä ajalla sen kerran kun sitä on tarjolla.

Anu Fräntilä-Riihonen
Anu Fräntilä-Riihonen

– Tämän kiireisen viikon jälkeen käännän kylkeä ja jatkan unia. Siis tosi tervetullut tunti nukkumiseen. Eläimetkin siirtyvät kertalaakista uuteen rytmiin!

Fräntilä-Riihosen ovat tällä viikolla pitäneet kiireisenä tilan töiden lisäksi monet järjestötehtävät. Talviaikaan siirtyminen huomataan navetan puolella.

– Vasikat ja nuorkarja mettelööttöö, mutta lehmät ei enää piittaa, kun robotti lypsää. Lypsyaseman aikana asia oli toisin. Silloin jonotettiin lypsylle ja huudettiin, kertoo eteläpohjalaissyntyinen Anu Fräntilä-Riihonen.

Jospa sittenkin metsävaellukselle

Kauhavalainen liikunnanohjaaja Katja Kankaansyrjä tietää, että ei ole mahdoton haaste saada ihmisiä liikkumaan lisäajalla, vaikka moni haikaileekin unien perään. Kankaansyrjä aikoo itsekin liikkua - siihenhän velvoittaa jo ammattikin.

Pitkospuut suolla
Anna Sirén / Yle

Kauhavalla on jo vuosien ajan järjestetty talviaikaan siirtymisen yhteydessä liikuntatempaus. Lisäaikaa liikkumiselle -tapahtumat ovat keränneet hyvin osallistujia.

Tänä vuonna tarjolla on vaellus Sammalkiven kodalle. Perillä on makkaranpaistoa ja muuta mukavaa.

– Kynnys liikkumiselle pitää tehdä matalaksi. Omaehtoinen vaellus ei ole juuri tiettyyn hetkeen sidottu eikä metsässä tarpomiseen tarvita erityisiä varusteita. Lisäksi tarjolla on lyhyempi ja pitempi reitti, joten lapsiperheetkin voivat osallistua yhdessä.

Katja Kankaansyrjä suosittelee vielä miettimään, miten ylimääräinen tunti kannattaisi käyttää. Liikkuminen voi piristää jopa enemmän kuin nukkuminen.

Lue seuraavaksi