1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko Sveitsiin menijöitä? – pankkisalaisuuden murtuminen innostaa myös suomalaisia rahanhakumatkoille

Suomalaisilla on edelleen jopa miljoonaluokan talletuksia Sveitsin pankeissa. Tulli ja keskusrikospoliisi ovat nyt erityisen kiinnostuneita suomalaisten Sveitsin-matkoista, sillä Sveitsin tiukka pankkisalaisuus on avautumassa ensi vuoden alusta. Odotettavissa on, että moni yrittää vielä ennen vuodenvaihdetta tuoda verottajalta piilottamiaan rahoja Suomeen käteisenä.

Sveitsi on luvannut lähettää tullin rahakoirille Popelle ja Massille Sveitsin frangeja. Koirien haisteltavaksi tarkoitetut harjoitussetelit on joko silputtu tai leikattu kahtia. Kuva: Yle.

Suomen tullin kaksi rahakoiraa Massi ja Poppe saavat uutta haisteltavaa. Sveitsin keskuspankki on luvannut lähettää silputtuja frangeja rahakoirien harjoitusvälineiksi. Ihminen ei voi tietää, haisevatko eurot, ruplat tai dollarit erilaiselle. Sen vuoksi koirille pitää tarjota nuuhkittavaksi eri valuuttoja.

Sveitsissä talletettu omaisuus on tähän saakka saanut olla turvassa kuin holvissa. Ympäri maailmaa asiakkaita maahan houkutellut Sveitsin pankkisalaisuus on mahdollistanut omaisuuden piilottamisen viranomaisilta ja verottajalta. Nyt tilanne on muuttumassa. OECD on painostanut myös Sveitsin avaamaan pankkisalaisuuttaan.

Ensi vuoden alusta EU-maiden veroviranomaisten välinen tietojenvaihto tehostuu merkittävästi. Euroopan tiukan pankkisalaisuuden maat Luxemburg, Liechtenstein, Monaco, San Marino ja Andorra ovat luvanneet olla kehityksessä mukana. Periaatteen tasolla myös Sveitsi on mukana. Käytäntö kuitenkin vasta osoittaa, kuinka paljon Sveitsin pankeista tietoja on lopulta saatavissa.

Saksalaisilla on Sveitsin tileillä 400 miljardia – miljoonia lienee myös suomalaisilla

Sveitsin rajamaissa on syksyn aikana näkynyt selviä merkkejä kiihtyvästä käteisen tuonnista. Etenkin saksalaiset rahanhakijat jäävät päivittäin suurilla summilla kiinni rajatarkastuksissa. EU:n ulkopuolelta rahaa saa kyllä tuoda EU-maihin, mutta yli 10 000 euron summista on tehtävä tullille ilmoitus.

Saksalaisten arvioiden mukaan tavallisilla saksalaisilla on Sveitsissä tallessa omaisuutta noin 400 miljardin euron edestä. Se raha on piilossa verottajalta.

Myös suomalaisten innostus Sveitsin veroparatiisiin on tiedossa. Kymmenet suomalaiset ovat jo tänä vuonna ilmoittaneet verottajalle haluavansa oikaista verotustaan, koska heillä on Sveitsissä aiemmin ilmoittamatta jääneitä tuloja. Paljon on vielä heitäkin, jotka eivät ilmoita.

Verottajalta piilotettu omaisuus tuodaan Sveitsistä usein käteisenä. Tilinsiirroista ei silloin jää jälkiä. Suomen tulli on nyt valppaana. Käteistä saattaa olla maahan seuraavina viikkoina tulossa. Ilmoitusvelvollisuus voi taasjoiltakin unohtua.

Rahakoirat saivat Yhdysvalloista silputtuja dollareita haisteltavakseen. Kuva: Yle

Rahanpesupoliisi ilmoittaa tiedot Suomeen

Tullin rahakoirat päivystävät lähiviikkoina myös Helsinki-Vantaalla Zürichin ja Geneven lentomatkustajia nuuhkimassa, mutta poliisin mukaan rahaa ei sillä tavalla uskota paljoa löytyvän.

– Sehän menee käytännössä niin, että ensin Sveitsistä tullaan maitse johonkin Schengen-maahan. Jos siellä sitten suomalainen jää tullissa kiinni, niin esimerkiksi Saksassa tulli on yhteydessä Saksan rahanpesun selvittelykeskukseen. Sieltä ollaan sitten jollakin aikavälillä yhteydessä meihin, sanoo KRP:n Rahanpesun selvittelykeskuksen johtaja Markku Ranta-aho.

Koska Saksassa rajavalvonta on tällä hetkellä erittäin tiukkaa, uskotaan tullissa ja KRP:ssä, että suomalaiset käteislasteja tuovat saattavat suosia reittejä Ranskan kautta.

Suomen päässä valvontavastuu on tullilla. Mahdollisesti kiihtyvästä rahantuonnista Sveitsistä tulli suostuu kuitenkin sanomaan ainoastaan, että tiedossa on ja riskianalyysitiedusteluosasto on analyysinsä tehnyt.     

– Meillä valvotaan liikennettä riskianalyysin perusteella. Sitten valitaan kohteet ja pyritään profiloimaan. Mutta sanotaan näin, että ajansäästämisen vuoksi en mene yksityiskohtiin siltä osin, että mihin kohtaan ja minne me sitten sitä valvontatoimintaa kohdistamme, toteaa tullin valvontajohtaja Mikko Grönberg.     

Viime vuonna Tulli tavoitti 49 kertaa henkilön, joka yritti salaa tuoda EU:n ulkopuolelta käteistä vähintään 10 000 euroa. Ilmoitus tullille tehtiin 339 kertaa.