Lehti: Isis uhkaa tappaa kotiinpaluuta suunnittelevat taistelijansa

Isiksen riveihin liittyvät taistelijat vannovat valan, jonka rikkominen merkitsee tottelemattomuutta kalifia kohtaan. Rangaistuksena voi olla kuolema, kertoo The Observer -lehden haastattelema asiantuntija.

Ulkomaat
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta.
Kuvankaappaus ISISin videolta, jolla he rekrytoivat uusia jäseniä. Video on julkaistu 19. syyskuuta. Kuvan henkilöillä ei ole tekemistä uutisen kanssa.ISIS / Reuters-tv

Ääri-islamilainen Isis-järjestö uhkaa surmata taistelijansa, jos nämä jättävät taistelukentät palatakseen kotiin, kertoo brittiläinen The Observer (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

The Observer on saanut tietonsa useilta henkilöiltä, joilla on läheiset suhteet Syyriaan. Yksi heistä on Guantanamossa vangittuna ollut ja nykyisin brittimuslimien edustajana usein haastateltu Moazzam Begg.

Lehden lähteiden mukaan Syyriassa ja Irakissa on kymmeniä Isis-järjestöön liittyneitä taistelijoita, jotka haluaisivat palata Britanniaan, mutta ovat nyt käytännössä Isiksen vankeina.

Moazzam Beggin mukaan taistelijoiksi lähteneet vannovat valan Islamilaiselle valtiolle ja sen kalifille.

– Jos sen jälkeen tekee jotain tottelematonta, on se tottelemattomuutta kalifia kohtaan ja voi johtaa rangaistustoimenpiteeseen, joka voi pitää sisällään kuolemanrangaistuksen tai sillä uhkaamisen, Begg kertoo.

Begg kertoi jo viime tammikuussa saaneensa tietää 30:sta brittiläisestä taistelijasta, jotka haluaisivat palata. Nyt luku on todennäköisesti suurempi.

Britanniassa on viime päivinä herättänyt huomiota kuuden kiihkomielisen musliminuorukaisen kohtalo. Portsmouthista kotoisin olleita nuorukaisia kutsutaan nimellä "The Pompey Lads".

Nuorukaiset matkustivat Lähi-itään viime vuonna ja liittyivät Isiksen riveihin. Tänä viikonloppuna Britanniaan tuli tieto jo neljännen "Pompay Ladin" kuolemasta.

19-vuotias Muhammad Mehdi Hassan kuoli Kobanen etulinjassa ilmeisesti ilmapommituksessa, samoin kuin hänen 24-vuotias toverinsa Manunur Roshid muutamaa päivää aikaisemmin. Rintamalla on enää yksi portsmouthilainen. Yksi kuusikon jäsen on palannut Britanniaan ja on nyt vankilassa. Kaksi muuta ovat kuolleet jo aikaisemmin.

Moazzam Begg kehottaa Britannian viranomaisia myöntämään armahduksen ja järjestämään vastaanotto-ohjelman sodasta palaaville, jotta he saisivat elämänsä järjestykseen ilman pelkoa syytteeseen joutumisesta.