Venäjä yrittää tukkia valuuttapakoa lakimuutoksella – ulkomaisista yrityksistä maksettava veroa Venäjälle

Venäjän valtio yrittää laajentaa verotusoikeutta kansalaistensa ulkomaisiin omistuksiin.

talous
Vladimir Putin ja muita henkilöitä.
Vladimir Putin (kesk.) politiikan foorumissa Sochissa 24. lokakuuta.Mikhail Klimentiev / EPA

Venäjän johto yrittää saada maan verotulot kasvuun ja samalla estää rahan karkaaminen ulkomaisiin veroparatiiseihin.

Saksalaisen Zeit-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Venäjän hallitus on hyväksynyt lakiesityksen, jonka mukaan henkilön on maksettava veronsa Venäjälle, jos hän omistaa ulkomailla päämajaansa pitävästä yrityksestä vähintään 25 prosenttia.

Jos venäläiset yritykset tai yksityishenkilöt omistavat yhdessä ulkomaisesta yrityksestä yli 50 prosenttia, verovelvollisuus astuu voimaan niille, jotka omistavat yrityksestä vähintään kymmeneosan.

Lakiesitys tarvitsee vielä maan parlamentin hyväksynnän, mutta se todennäköisesti saadaan ilman suurempia vastaväitteitä. Presidentti Vladimir Putin on valmistellut lakimuutosta jo kaksi vuotta.

Zeit-lehden mukaan Venäjällä on jo kauan tunnttu ärtymystä siitä, että maan varakas väestö siirtää rahojaan ulkomaille, mutta käyttää silti Venäjän valtion palveluita. Erityishuomion kohde on veroparatiisina pidetty Kypros, jonne on muuttanut asumaan noin 50 000 venäläistä.

Kyproksen pankeissa arvellaan tapahtuvan rahanpesua. Monet venäläiset suuryrityksetkin, kuten Lukoil, Gazprom, Norilsk Nickel ja Severstal ovat perustaneet Kyprokselle tytäryhtiöitä.