1. yle.fi
  2. Uutiset

Elokuvafestivaali uhmaa Venäjän lakeja – "omatoimisella katselulla" ohi ennakkosensuurin

Moskovassa sunnuntaina päättyneillä dokumenttielokuvafestivaaleilla on kierretty lainsäädäntöä venäläisistä LGBT-nuorista kertovan elokuvan näyttämiseksi. Festivaalivieraat katsoivat esityslupaa vailla olevan dokumenttielokuvan omalta tai järjestäjien lainaksi antamalta kannettavalta tietokoneelta.

kulttuuri
Darja Melissina ja Igor Ponosov.
Delai film -elokuvafestivaalin järjestäjät Darja Melissina ja Igor Ponosov.Erkka Mikkonen / Yle

Uusi, elokuvien julkista esittämistä rajoittava laki uhkaa Venäjän riippumatonta elokuvatuotantoa.

– Sen lisäksi, että elokuvan avulla voidaan näyttää, miten kansalaisaktivismia toteutetaan, elokuva voi olla myös itsessään kansalaisaktivismia, sanoo kansainvälisen Delai film -dokumenttielokuvafestivaalin järjestäjä Igor Ponosov.

Festivaalijärjestäjät ottivat ohjelmistoonsa teini-ikäisistä homoista ja lesboista kertovan Deti 404 -dokumenttielokuvan, vaikkei sillä ollut Venäjän lainsäädännön vaatimaa esityslupaa. Valkokankaalla esittämisen sijaan festivaalivieraat katsoivat muistitikulle tallennetun elokuvan itsenäisesti joko oman tai järjestäjiltä lainatun kannettavan tietokoneen näytöltä.

Heinäkuussa voimaan tullut laki edellyttää viranomaisilta anottavaa lupaa kaikille julkisesti esitettäville venäläiselokuville. Laki vaikeuttaa etenkin pienellä budjetilla tehtyjen riippumattomiin elokuvien pääsyä julkiseen esitykseen, sillä pahimmillaan esitysluvan saaminen voi viedä useita kuukausia ja maksaa satoja euroja. Lain myös pelätään lisäävän ennakkosensuuria.

– Monet venäläiset elokuvafestivaalit ovat jo joutuneet vaikeuksiin lain kanssa. Ohjelmistoja on jouduttu supistamaan ja järjestämisajankohtia siirtämään. Laki iskee juuri venäläiselokuviin, sillä ulkomaalaiset elokuvat eivät tarvitse esityslupaa elokuvafestivaaleja varten, Delai film -festivaalin johtaja Darja Melissina kertoo.

Festivaalijärjestäjät haluavat "omatoimiseksi katselemiseksi" nimetyn esitystavan avulla kiinnittää huomiota lain epäkohtiin ja saada siihen aikaan muutoksia, jotka mahdollistaisivat ainakin dokumenttielokuvian näyttämisen elokuvafestivaaleilla ilman erillistä lupaa. Sitä ennen he uskovat muiden venäläisten elokuvatapahtumien kiertävän lakia samalla tavalla.

Venäjällä vainottu ja ulkomailla kiitelty

Dokumenttielokuva Deti 404 (Lapset 404) kertoo samannimisestä internetin keskusteluryhmästä, jonka tarkoituksena on auttaa ja tukea seksuaalivähemmistöihin kuuluvia venäläisteinejä. Ryhmä perustettiin, kun Venäjälle alettiin valmistella viime vuonna hyväksyttyä lakia, joka kieltää niin kutsutun homopropagandan alaikäisten keskuudessa.

Monet venäläiset elokuvafestivaalit ovat jo joutuneet vaikeuksiin lain kanssa.

Darja Melissina

– Lain väitetään suojelevan lapsia, mutta todellisuudessa sen suurin uhri on seksuaalivähemmistöihin kuuluvat alaikäiset nuoret. Haluamme antaa näille nuorille äänen, sanoo elokuvan toinen ohjaaja Pavel Loparev.

Venäläiselokuva sai maailman ensi-iltansa viime keväänä Kanadassa järjestetyillä Hot docs -dokumenttielokuvafestivaaleilla. Sieltä Deti 404 valittiin kanadalaiskouluissa kiertävään dokumenttiohjelmistoon.

Venäjällä elokuvan vastaanotto on puolestaan ollut hyytävä. Uskonnolliset aktivistit ovat yrittäneet estää sen aiempia esityksiä. Venäjän ensi-illassa Moskovassa poliisi keskeytti suljetun näytöksen tarkastaakseen kaikkien katsojien täysikäisyyden, ja Vladivostokin elokuvajuhlilla dokumentin esittänyt elokuvateatteri on haastettu oikeuteen.

Venäjänkielinen Deti 404 -dokumenttielokuva YouTubessa. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi