1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tutkimus: Suomalaisia tuulivoimapuistoja on rakennettu osin väärin tuuliodotuksin

Tuuliolosuhteiden arviointiin käytettävä tanskalaisten kehittämä malli ei sovellu aivan sellaisenaan Suomeen. Vaasalaistutkijat ovat havainneet mallissa virheen Suomen olosuhteissa. Malli voi antaa tuulen nopeudeksi jopa yhden metrin sekunnissa luonnossa vallitsevaa kovemmaksi.

Kotimaan uutiset
Tuulimittauslaite.
Mirva Korpela / Yle

Suomessa tuulivoimapuistoja on rakennettu osin väärien tuuliodotusten varassa. Tuulivoiman arviointia on tehty tanskalaisten kehittämän WAsP-tuulimallin pohjalta. Se on osoittautunut vaasalaisen tutkimusprojektin myötä Suomessa virheelliseksi.

Mallinnos ei vastaa tutkimuksen mukaan tuulioloja suomalaisessa luonnossa tarkasti, ja virhe muuttaa merkittävästi kokonaisen tuulivoimapuiston tuotto-odotuksia ja kannattavuutta.

– Tietyissä olosuhteissa, hetkittäin erot ovat merkittäviä. Kuinka paljon se merkitsee pitkällä tähtäimellä koko tuulipuiston toimintaan, siihen emme vielä pysty vastaamaan, sanoo tutkijatohtori Petri Välisuo Vaasan yliopistosta.

Odotukset eivät ole vastanneet todellista tuotantoa

Tanskan-malli on tuottanut liian suuria tai pieniä tuuliodotuksia suomalaisiin tuulipuistoihin. Monessa kohteessa on jouduttukin pettymään tuotannon käynnistyttyä, toteaa EPV Tuulivoiman toimitusjohtaja Frans Liski.

Merventon tuulimylly Vaasassa.
Mirva Korpela / Yle

– Ennen kuin ryhdytään rakentamaan tuulipuistoa, saatetaan ennustaa tuotanto pahastikin pieleen. Puhutaan suuruusluokasta 1m/s tai hieman vähemmän. Tuulisuus vaikuttaa tuotantoon älyttömän paljon, Liski kertoo.

Vaasan yliopiston ja ammattikorkeakoulu Novian tutkimuksissa paljastui, että tanskalaisten malli lupasi 200 m korkeudessa 1m/s liian voimakasta tuulta. Vielä 125 metrin korkeudessakin ero todelliseen tuuleen oli puolimetriä sekunnissa.

– Tällainen ero tuotannossa merkitsisi katastrofia. Tuotanto jäisi puoleen odotetusta, sanoo tuulivoimapäällikkö Antti Kettunen Tuuliwatti Oy:sta.

Vaasalaisten tuulimittaus ottaa huomioon tarkemmin Suomen ilmaston ja maaston vaikutuksen. Metsäinen maasto ja korkea puusto jarruttavat tuulta. Täällä myllyt olisi tehtävä korkeiksi, vähintään 150- 200 metriin, jotta tuulen voima saataisiin kunnolla hyödyksi.

Lue seuraavaksi