MLL: Vanhemmat ovat huolineen entistä useammin yksin

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimessa on huomattu, että vanhemmat jäävät entistä useammin yksin huoliensa kanssa. Pienetkin asiat ja kokemukset voivat kasvaa suureksi vyyhdeksi vanhemman mielessä.

Kotimaa
Lapsi leikkii leluilla
Toni Pitkänen / Yle

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Vanhempainpuhelimeen on voinut soittaa maksutta toukokuun alusta lähtien. Auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo, että puheluita on sen jälkeen tullut enemmän, ja ne ovat olleet jonkin verran aiempaa pidempiä.

Vanhempainpuhelimeen soittavien huolet ovat hyvin monenlaisia ja monentasoisia. Eri-ikäisten lasten vanhemmilla on erilaisia huolia.

– Vauvaperheaikana puhuttaa pitkälti äitien ja isienkin väsymys ja uupumus arjen pyöritykseen. Päiväkoti- ja alakouluikäisten lasten kohdalla saatetaan olla huolissaan lasten sosiaalisista suhteista ja heidän pärjäämisestään eri ympäristöissä, Pajamäki avaa.

– Murrosikäisten kanssa pohditaan, millainen käyttäytyminen on normaalia, ja millaisesta voinnista pitää olla huolissaan. Sitten myös aikuisten väliset, keskinäiset vakavat ristiriidat ja erilaiset erotilanteiden aiheuttamat kuormat ovat yleisiä yhteydenottoaiheita.

Vanhempainpuhelimeen soittavat niin äidit ja isät kuin äiti- ja isäpuolet sekä isovanhemmat.

– Kyllä se naisvoittoisempaa kuitenkin on, Pajamäki toteaa.

Hän kertoo, että suhteessa lapsiin huolenaiheet ovat yhteydenottajilla aikalailla samanlaisia.

– Isät puhuvat ehkä hitusen enemmän parisuhteeseen liittyvistä asioista. Miehet pohtivat enemmän parisuhdetta ja sen vaikutusta perhe-elämään ja omaan isyyteen suhteessa lapseen.

Yksinäisyys näyttäytyy merkittävästi tässä ajassa

Mannerheimin Lastensuojeluliiton auttavien puhelinten päällikkö Tatjana Pajamäki kertoo nykyajalle ominaista olevan sen, että vanhemmat ovat yksin huoliensa kanssa.

– Joko ei ole sellaisia lähiverkostoja, kenen kanssa asioita pystyttäisi jakamaan tai sitten on lähiverkostoja, mutta asiat pidetään silti visusti oman itsen tai oman perheen sisällä. Kun asioita ei pääse jakamaan ja peilaamaan kenenkään kanssa, ongelmat muuttuvat entistä isommaksi ja ne vyyhteytyvät entisestään.

Pienestäkin asioista, kokemuksista tai omista niin sanotuista tehdyistä virheistä kasvaa suunnattoman suuria kokonaisuuksia vanhemman mielessä.

Tatjana Pajamäki

Pajamäen mukaan Vanhempainpuhelimessa on kiinnitetty huomiota juuri vanhempien yksinäisyyteen.

– Vanhemmat jäävät monesti yksin oman syyllisyyden ja häpeän tunteidensa kanssa. Pienistäkin asioista, kokemuksista tai omista niin sanotuista tehdyistä virheistä kasvaa suunnattoman suuria kokonaisuuksia vanhemman mielessä.

Vanhemmat saattavat kokea, ettei heitä kuunnella

Usein asioita ei uskalleta jakaa kenellekään ja Vanhempainpuhelin on monesti ensimmäinen paikka, missä asioista uskaltaudutaan keskustelemaan.

– Paljon on myös niitä vanhempia, jotka ovat yrittäneet jakaa huoliaan ja murheitaan, mutta ovat kokeneet, etteivät ole tulleet kuulluksi tai kohdatuksi sillä tavalla kuin olisi halunnut tai niin, että siitä olisi ollut heille apua, Tatjana Pajamäki sanoo.

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa vanhempien puhelinpalvelu nähdään äärettömän tärkeänä.

– Mitä enemmän vanhemmille on tarjolla matalan kynnyksen tai mielellään täysin kynnyksettömiä palveluja, niin sitä paremmin pystytään ehkäisemään isojen ongelmien syntymistä varhaisessa vaiheessa, Pajamäki huomauttaa.