Hyppää sisältöön

Teatteri Vanhan Jukon johtaja lähtee – uuden etsiminen on jo alkanut

Jussi Sorjasen aikana Juko on vieraillut useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja palkittu näyttämötaiteen valtionpalkinnolla. Sorjanen on ollut teatterin taiteellinen johtaja vuodesta 2009 alkaen.

Teatterinjohtaja ja ohjaaja Jussi Sorjanen lopettaa työnsä Teatteri Vanhan Jukon johtajana ensi vuoden loppuun mennessä. Uuden johtajan hakuprosessi on jo käynnistetty.

Sorjanen (s.1986) valittiin teatterin taiteelliseksi johtajaksi keväällä 2009, hänen ollessaan 22-vuotias.

Nyt on oivallinen tilaisuus perustaa Teatteri Vanha Juko uudelleen.

Jussi Sorjanen

– Aloitin kohtalaisen nuorena. Alunperin ajattelin, että olisin lopettanut hieman aikaisemmin. Tässä on kuitenkin ollut isoja taitekohtia kuten tilavaihdos, joten ajattelin, että sekä minulle että teatterille on eduksi, että kuvio vaihtuu myös taiteellisen johtajan osalta. Nyt on oivallinen tilaisuus perustaa Teatteri Vanha Juko uudelleen, perustelee Sorjanen lähtöpäätöstään.

Ensi keväänä Vanha Juko aloittaa uusissa tiloissa Lahden Rautatienkadulla.

Tällä hetkellä hän ohjaa Vanhan Jukon ja Joensuun kaupunginteatterin yhteistuotantoa. Näytelmä Working Class Hero saa ensi-iltansa Joensuussa 3.12. ja Lahdessa näillä näkymin maaliskuussa. Keväällä Sorjanen vierailee myös Virossa Rakveressa ohjaamassa.

"Lahdessa on tehty valtavan typeriä päätöksiä"

Ensi vuoden syksynä teatteri täyttää 20 vuotta ja Sorjanen tulee ohjaamaan juhlavuoden esityksen. Lähdön jälkeen suunnitelmat ovat auki.

– Halusin tehdä tämän ratkaisun sellaisessa tilanteessa, jossa minulla ei ole varmaa tulevaisuudensuunnitelmaa, Sorjanen toteaa.

Myöskään lahtelaista päätöksentekoa kohtaan teatterinjohtaja ei tunne katkeruutta, vaikka asenteessa kulttuurielämää kohtaan olisi Sorjasen mielestä parannettavaa.

– Mitenkähän tähän nätisti kommentoisi. Lahdessa on tehty valtavan typeriä päätöksiä esim. taidekoulutuksen lakkauttamisen suhteen. Sitten on tahoja ja arvomaailmanurkkia, joissa teatteria tai kulttuuria ei oikein nähdä siinä arvossa, missä tulisi nähdä. Ei se ole masentavaa, vaan taistelutahtoa synnyttävää, Sorjanen vakuuttaa.

Ei se ole masentavaa, vaan taistelutahtoa synnyttävää.

Jussi Sorjanen

Entä mitä vuodet Jukossa ovat opettaneet käsikirjoittamisesta, ohjaamisesta tai teatterialasta ylipäätään?

– Kaiken. Siellä on tullut tehtyä hommia mielettömän monipuolisesta markkinoinnin alkeista isojen yhteistyökuvioiden suunnitteluun. Kyllä siellä on aika isolla skaalalla painettu menemään.

Sorjasen aikana Vanha Juko on laajentanut toimintaansa erityisesti yhteistuotantojen kautta niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Vuosina 2009-2014 Teatteri Vanha Juko on vieraillut useilla kotimaisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla ja se on palkittu mm. näyttämötaiteen valtionpalkinnolla.

.
.