Teemu Selänteen jahkailu maksoi paitakeräilijälle tuhansia euroja: "Tuli useita viimeisiä kausia"

Juuso Anttila kerää Helsingin Jokerien ja jokeritaustaisten pelaajien pelipaitoja. Kallein aarre on Teemu Selänteen Anaheim Ducks -paita. Hinnan kohotti pilviin Selänteen jahkailu uransa lopettamisen kanssa.

urheilu
Pelipaitoja sängyllä
Juuso Anttilan kokoelmaa.Niklas Joki

Juuso Anttilan kokoelmassa on 70 käytettyä pelipaitaa. Ne ovat enimmäkseen Helsingin Jokerien pelipaitoja sekä jokeritaustaisten pelaajien NHL- ja maajoukkuepaitoja.

– Kaapista löytyy jo yksi KHL-paitakin Juhamatti Aaltosen harjoituskaudelta. Pelipaita on paljon kouriintuntuvampi osa pelaajan uraa kuin esimerkiksi jääkiekkokortit, Anttila vertaa.

Pelipaitojen hintaskaala on valtava. Kallein koskaan myyty pelipaita on maksanut yli miljoona dollaria. Kyseessä on Kanadassa huutokaupattu vanha Kanadan maajoukkuepaita.

– Omista paidoistani halvimmat ovat satasen, kallein 3 000 dollarin kieppeillä, Anttila kertoo.

Se kallein paita on Teemu Selänteen Anaheim Ducks -vieraspelipaita kauden 2007–2008 lopusta ja playoffeista.

– Sen piti olla Selänteen viimeinen kausi, mikä näkyi paidan hinnassa. Sen jälkeen tuli vielä useita viimeisiä kausia.

Photo match on aukoton todiste

Hintaan vaikuttaa eniten nimi paidan selässä, mutta myös paitatyylin harvinaisuus ja se, kuinka helppo kyseisen joukkueen paitoja on saada. Myös myyntitapa ratkaisee.

Mailasta tai kiekosta paitaan tullut jälki, jonka voi tunnistaa jostakin pelitilanteesta otetusta kuvasta tai videopätkästä, on aukoton todiste.

Juuso Anttila

– Suoraan pelaajalta paidan voi saada halvalla, kun taas hyväntekeväisyyshuutokaupassa hinta voi nousta korkeaksi.

Ennen paidan hankintaa tehdään kotitehtäviä. Tärkeintä on varmistaa, että paita on aito.

– Joskus pitää katsoa, onko sellaista paitaa käytetty tietyssä pelissä ja tarkistaa niinsanottu photo match. Mailasta tai kiekosta paitaan tullut jälki, jonka voi tunnistaa jostakin pelitilanteesta otetusta kuvasta tai videopätkästä, on aukoton todiste.

Aito pelipaita on pyhä

Anttila hankkii paitoja joukkueilta, toisilta keräilijöiltä tai erilaisten huutokauppojen kautta. Eräs suoraan pelaajalta saatu paita on jäänyt mieleen.

– Se oli Semir Ben Amourin paita talviklassikosta 2012. Hän ei voinut loukkaantumisen takia pelata siinä ottelussa, mutta se on kivalla tavalla saatu paita.

Jotkut keräilijät käyttävät paitoja myös itse, toiset eivät koskaan. Anttila on keskitien kulkija.

– Osa paidoista sellasia, joita en missään tapauksessa käytä. Halvempia paitoja voi käyttää harvoissa ja valituissa tilaisuuksissa kuten Jokerien kotiotteluissa. Pitää vain katsoa, ettei kukaan läikytä päälle olutta tai popcornia.

Olen saanut pari paitaa pesemättöminä, ja haju lähenteli mätiä kananmunia ja kuolemaa.

Juuso Anttila

Ei nimikirjoituksia keräilijöille

Keräilijä haluaa paitansa yleensä pestynä. Jotkut kuitenkin haluavat paidan siinä kunnossa, kuin se jäältä tai kentältä poistuu.

– Minusta on kiva, että paita on pesty. Olen saanut pari paitaa pesemättöminä, ja haju lähenteli mätiä kananmunia ja kuolemaa.

Keräilijä ei halua paitaan nimikirjoituksia.

– Keräilijän silmiin nimmari on sama kuin joku sotkisi paitaa tussilla. Tämä on keräilijän näkökulma, ei fanin, Anttila muistuttaa.

Yle Kymenlaaksolla on parhaillaan meneillään aitojen pelipaitojen Nenäpäivä-huutokauppa (siirryt toiseen palveluun) Huutonetissä. Pelipaitoja on myynnissä kahdeksasta eri lajista.