1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perhesurmien määrä on puolittunut sitten 1960-luvun

Viime vuonna Suomessa ei tehty yhtään perhesurmaa. 2000-luvulla niitä on tehty vain muutamia vuodessa. Vuosi 2012 oli poikkeus, silloin Suomessa tilastoitiin peräti 12 perhesurmaa.

Kuva: YLE / Timo Heikura

Perhesurma on Suomessa edelleen marginaalirikos. Tilastojen mukaan perhesurmia tehdään vuosittain vain muutamia. Jos viikonlopun traagiset tapahtumat Rautavaaralla osoittautuvat perhesurmaksi, on se ensimmäinen tämä vuonna.

– Tilastojen valossa ei voi sanoa, että perhesurmat olisivat yleistymässä, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoken erikoistutkija Martti Lehti sanoo.

Tilanne on itse asiassa päin vastoin. Lehden mukaan tapaukset, joissa surmataan sekä puoliso että lapset, ovat puolittuneet 1960-luvulta.

Lehti korostaa, että perhesurma on erittäin harvinainen rikos. Yksi vuosi kuitenkin  nousee piikkinä tilastoista. Vuonna 2012 tehtiin peräti 12 perhesurmaa. Buumi alkoi oikeastaan jo vuoden 2011 lopulla, jolloin tehtiin kolme perhesurmaa. Lapsia vuoden 2011 perhesurmissa menehtyi kahdeksan ja vuonna 2012 yhdeksän. Aikuisia kuoli vuosien 2011–2012 perhesurmissa viisi.

Sen verran vuoden 2012 surmapiikki säikäytti, että tapauksista tehtiin kattava selvitys. Siinä yritettiin pureutua perhesurmien taustoihin. Tulos oli verraten laiha.

– Mitään järjellistä syytä surmiin ei löytynyt. Yhtä selittävää tekijää ei ollut. Taustalla oli monta asiaa kuten vanhempien mielenterveysongelmat. Se, mikä toki oli kaikille ominaista, niin ne lähtivät liikkeelle vanhempien ongelmista, Lehti korostaa.

Mediajulkisuus saattaa antaa kimmokeen teolle

Vuoden 2012 perhesurmat saivat paljon mediajulkisuutta. Lehti arvelee, että jotkut ehkä saivat kimmokkeen teolleen julkisuusmyllyn siivittämänä.

– Mutta tämäkin on täysin spekulatiivista. Sitä ei ole voitu todistaa, Lehti korostaa.

Mutta onko tekijä isä vai äiti? Tilastojen mukaan mies on lähes aina tekijä, jos myös puoliso surmataan. Viimeisen 12 vuoden aikana vain yksi nainen on surmannut myös puolisonsa. Mutta jos tilastoja katsotaan pidemmälle, puntit tasoittuvat.

– Kun surmataan vain lapset, niin tilanne muuttuu. Vuosina 2011–2012 miehet olivat pääosissa. Pidemmällä aikavälillä miehet ovat tehneet perhesurmista noin 60 prosenttia ja naiset loput, Lehti sanoo.

Lama ei aja perhesurmiin

Perhesurmien taustat ovat edelleen mysteeri. Rikos on niin harvinainen ja sattumanvarainen, että yhdistäviä tekijöitä on mahdoton löytää. Lehden mukaan perhesurmia eivät selitä lama, asuinpaikka, sosiaalinen asema tai perheen taloudellinen tilanne.

– Perhesurmien taustat ovat hyvin erilaisia. Siellä on hajonneita parisuhteita, mielenterveyshäiriöitä ja on jopa omaishoitajia, jotka ovat yksinkertaisesti väsyneet. Ei ole mitään yhtä selittävää tekijää. Ja ne ovat niin harvinaisia, Lehti päättää.