Mies, kamera ja musiikki

Juhani Hiltusella on kunnianhimoinen suunnitelma. Hän aikoo tehdä Rokkineuvos–sivustostaan ensiksi Pohjois-Suomen seuratuimman musiikkiaiheisen tietopankin ja sen jälkeen valloittaa muun Suomen.

musiikki
Juhani hiltunen
Yle / Laura Valta

Täysin uusi maailma musiikki ja siitä kirjoittaminen ei Juhani Hiltuselle ole. Vakituinen työpaikka maakuntalehden toimittajana lähti alta noin vuosi sitten 24 vuoden jälkeen. Hän kirjoitti jo lehdessä työskennellessään musiikista, etenkin viime vuosina. Syntyi ajatus Rokkineuvoksesta ja musiikista kirjoittamisesta.

Rokkineuvoksen tarkkaa sisältöä Hiltunen ei ole lyönyt vielä lukkoon, vaan suuntaa haetaan kokeilemalla ja testaamalla. Perusmateriaalina on blogi ja keikkakalenteri, jossa ilmoitetaan alueen keikoista, sekä mainitaan myös muiden alueiden mielenkiintoisista keikoista.

Hiltunen kertoo, että tarkoitus on myös kertoa levyuutuuksista, kirjoittaa levyarvosteluja sekä keikka-arviointeja ja tietenkin artistihaastatteluja.

Hiltunen toivoo alueen yhtyeiden ottavan häneen yhteyttä, jotta bändien keikat eivät jäisi piiloon kiven alle. Myös muista bändimaailman tapahtumista Hiltunen toivoo kuulevansa.

Tämä on vilkasta aluetta: niin musiikin kuin muunkin kulttuurin suhteen.

Juhani Hiltunen

– En voi kertoa asioista eteenpäin jollen niitä tiedä.

Lahjakkuudet koko kansan tietoon

Meri-Lapin alueelta on puuttunut "Rokkineuvos"-sivuston kaltainen tietopankki, jonka kiinnostus ei rajoitu vain siihen hetkeen, kun ensimmäisen kerran sähkökitara vingahtaa.

– Ei ole ollut esimerkiksi sellaista kaiken kattavaa keikkakalenteria.

Hiltusen mielestä alueella on paljon musiikillista lahjakkuutta ja hyviä bändejä. Hänen mielestään nämä bändit pitäisi nostaa esille, jotta ihmiset tietäisivät mitä alueella tehdään ja mitä tapahtuu.

Kulttuurillisesti vilkas alue

Väitteelle "Meri-Lapissa ei ikinä tapahdu mitään kiinnostavaa" Hiltunen viittaa kintaalla ihmetellen, miten kyseinen legenda voi elää tiukassa. Alueella tapahtuu todella paljon, verrattuna johonkin toiseen samankokoiseen tai jopa suurempaan alueeseen.

– Tämä on vilkasta aluetta niin musiikin kuin muunkin kulttuurin suhteen.

Hiltunen tietää mistä puhuu, sillä hän on ollut monessa tapahtumassa mukana – joko kamera kaulassa roikkuen tai vapaa-ajallaan. Jalkautuminen tapahtumiin on melkein pakollista, sillä hyviä yhtyeitä ja biisejä ei löydy pelkästään radion soittolistoilta.

– Musiikki on pääsääntöisesti hyvää, joskus jopa huonoimmillaankin.

Maria Ruokojärvi / Yle Perämeri