1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tunisiassa jännitetään vaalitulosta – oppositio sanoo voittaneensa islamistit

Ensimmäisiä virallisia tuloksia vasta odotetaan, mutta maallista oppositiota edustava Nida Tunis uskoo nousseensa suurimmaksi puolueeksi.

Tunisiassa suurin maallista oppositiota edustava puolue sanoo voittaneensa parlamenttivaalit.

Ensimmäisiä vaalituloksia vielä odotetaan, mutta Nida Tunis -puolue sanoo ovensuukyselyihin viitaten, että se on voittamassa parlamentin 217 paikasta 80. Tämä olisi enemmän kuin millään muulla puolueella, puolue sanoo.

Nida Tunisiin kuuluu yrityselämän edustajia ja ammattiyhdistysihmisiä sekä monia poliitikkoja, jotka olivat mukana vuonna 2011 syrjäytetyn Zine el-Abidine Ben Alin hallituksessa.

Suurin puolue on tähän asti ollut islamistinen Ennahda. Sen edustaja myöntää, että alustavan arvion mukaan puolue on nyt kakkospaikalla. Ennahda arvioi, että Nida Tunis saa noin 80 paikkaa ja Ennahda noin 70.

Puolueen johtaja Rašid Ghannuši sanoi aiemmin, että kuka voittaakin, Tunisia tarvitsee kansallisen yhtenäisyyden hallituksen.

Hannibal-television haastattelema Ghannuchi sanoo, että konsensuspolitiikka on säästänyt Tunisian siltä, mitä monet muut arabikevään kokeneet maat ovat käyneet läpi.

Tarkkailijat arvioivat, ettei mikään puolue saa yksin parlamenttiin enemmistöä.

Arabikevään kehto välttänyt kaaoksen

Arabimaailman läpi levinneet kansannousut diktaattoreja vastaan alkoivat Tunisian kansannoususta, jossa Ben Alin syrjäytettiin.

Tunisiassakin on ollut sen jälkeen levottomuuksia, mutta maa on ainakin toistaiseksi välttynyt kaaokselta, johon muun muassa Libya ja Egypti ovat ajautuneet pitkäaikaisten diktaattorien syrjäyttämisen jälkeen. Syyriassa arabikevään kansannousu johti yhä jatkuvaan sisällissotaan.

Tunisian hallitus on kuitenkin varoittanut mahdollisista jihadistien iskuista. Perjantaina yksi poliisi kuoli ja kuusi kapinallisiksi epäiltyä kuoli yhteenotossa. Vaalien turvallisuutta on valvonut noin 80 000 turvallisuusjoukkojen jäsentä.

Itse vaalipäivä sujui rauhallisesti ja EU:n tarkkailijaryhmän johtaja Annemie Neyts-Uytterbroeck sanoo vaalien sujuneen enemmän kuin tyydyttävästi. Äänestysvilkkaus oli vaalikomission mukaan 61,8 prosenttia.