Mihin kuuluvat muovi ja biojäte? Pääkaupunkiseudun uudet lajitteluohjeet monille epäselviä

Vantaan uuden jätelaitoksen käyttöönotto muutti hiljattain jätteiden käsittelyä pääkaupunkiseudulla. Asukkaita hämmentää, mihin eri jätteet nyt pitäisi laittaa.

Kotimaa
kauha nostaa jätettä kuilusta
Vantaan jätevoimala vähensi kaukolämmön päästöjä.Vantaan Energia

Tänä syksynä virallisesti käyttöönotettu Vantaan Energian jätelaitos pystyy tuottamaan Uudenmaan alueen sekajätteestä kaukolämpöä ja sähköä. Sekaannusta aiheuttaa nyt, mitä kaikkea sekajätteeseen saa laittaa.

– Kehottaisin, että kaikki lajittelisivat niin kuin ennenkin. Energiajätteen osalta kiinteistöt voivat pohtia, haluavatko ne pitää vielä tovin verran energiajäteastiaa, erityisasiantuntija Sari Kemppainen Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut HSY:stä tiivistää.

Ei sekajätettä energiajäteastiaan

Energiajätteet eli kotitalousmuovit voi pääkaupunkiseudulla nyt hyvällä omallatunnolla laittaa sekajätteen joukkoon. Energiajätettä ovat esimerkiksi siistit muovipakkaukset sekä muoviset ja kartonkiset kertakäyttöastiat. Sekaannusta aiheuttaa se, että osa kiinteistöistä jatkaa yhä energiajätteen erillistä keräystä. Energiajäteastiaan ei edelleenkään saa laittaa sekajätettä, tähdentää HSY:n erityisasiantuntija Sari Kemppainen.

– Laitokset, mihin nämä materiaalit menevät, ovat tekniikaltaan erilaisia.

Energiajätteen siis voi laittaa sekajätteeseen, mutta sekajätettä ei voi laittaa energiajätteeseen.

– Energiajäte on mennyt pääkaupunkiseudun ulkopuolelle eli Lahden alueelle hyödynnettäväksi, ja se menee sinne edelleen. Lopputuote on jotakuinkin sama, mutta puolentoista vuoden ajan on vielä siirtymävaihe. On kaksi erilaista keräystä: energiajäte menee alueen ulkopuolelle ja sekajäte menee pääkaupunkiseudulle avattuun laitokseen, Sari Kemppainen sanoo.

Kotitalousmuovien keräys on ollut HSY:n alueen kiinteistöille vapaaehtoista, ja sitä jatketaan tällä hetkellä noin 4000 kiinteistössä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. HSY kerää energiajätettä erikseen vielä siirtymäajan, maaliskuuhun 2016 asti.

– Jos kiinteistöt haluavatkin jo aikaisemmin luopua energiajätteen keräyksestä, niin toki ne voivat sen tehdä ja ilmoittaa siitä HSY:lle, Sari Kemppainen HSY:stä sanoo.

Biojäte edelleen biojäteastiaan tai kompostiin

Myös biojätteen määränpäästä tuntuu olevan pääkaupunkiseudulla epäselvyyttä. Biojätteen osalta lajittelu jatkuu ennallaan eli oikea paikka on biojäteastia tai komposti. Biojätettä on muun muassa elintarvikejäte.

Paperinkeräyskin jatkuu pääkaupunkiseudulla entiseen malliin. Lasin ja metallin keräys muuttui alkuvuonna niin, että vähintään 20 huoneiston kiinteistöissä niille on oltava omat astiat. Kartongin keräystä vaaditaan nyt vähintään 10 huoneiston kiinteistöiltä.

– Joukon jatkeena on vaarallinen jäte. Edelleenkin on tärkeää, että saadaan erikseen paristot, liimat, lakat, liuottimet, energiansäästölamput... Niille on omat vastaanottopaikkansa, erityisasiantuntija Sari Kemppainen HSY:stä muistuttaa.

Vantaan Energian jätelaitos tuottaa vuodessa Uudenmaan alueen sekajätteestä 920 gigawattituntia kaukolämpöä ja 600 gigawattituntia sähköä. Jätteitä voimalaan toimittavat HSY sekä Rosk'n Roll.