Vanhassa teurastamossa syntyy laillista graffititaidetta

Lahden katukuvaan ilmestyy näinä päivänä joukko Lahti-aiheisia graffitimaalauksia. Tekijät kokevat, että taidemuoto on hiljalleen saamassa hyväksynnän ja tilaustöitä on aiempaa enemmän tarjolla.

ilmiöt
Graffitimaalausta Lahti Kai Hanninen Jani Virtanen
Juha-Petri Koponen / Yle Lahti

Maalinkäry tunkee ovella vastaan Lahden vanhan teurastamon toisen kerroksen hallista. Rakennustyömaavalaisimen valaisemassa, lähes autiossa tilassa muutama nuori mies ahertaa spraypullojen kilistessä. Syntymässä on Lahti-aiheisia maalauksia, jotka kaupunki on tilannut toriparkkityömaan aitoihin sekä mainostauluihin.

Kaupunkilaisia pyydettiin kuvaamaan kolmealla sanalla Lahtea, ja näistä sanoista nuoret graffititaiteilijat tekevät teoksia. Yksi tekijöistä on Kai Hanninen, jonka työn alla oleva teos sisältää sanat ilo, onni ja tyytyväisyys.

– Tästä tulee mukaelma erään vanhan hollantilaisen maalarin teoksesta, kertoo maalari, mutta ei paljasta innoittajan nimeä.

Hannisella on pitkä, 25-vuoden kokemus graffiteista.

– Olen yrittänyt luoda taidemuodolla uraakin, mutta kriminalisointi on tehnyt siitä hankalaa.

Graffiteista tullut hyväksytty osa kaupunkikuvaa?

Graffitit jakavat mielipiteitä ja laittomasti tehdyt maalaukset ovat myös suututtaneet. Asenteissa on havaittavissa muutoksia, Lahdessakin on tehty näyttäviä, laillisia graffitimaalauksia, esimerkkinä alikulkutunnelit Möysässä ja Kivimaalla.

– Kyllähän nämä työtilaukset ovat ehdottoman suuri kädenojennus kaupungilta, siitä kiitos, sanoo Hanninen.

Samaa mieltä on koe, opiskele, uskalla -nimisen työn kimpussa ahertava Jani Virtanen.

Olen yrittänyt luoda taidemuodolla uraakin, mutta kriminalisointi on tehnyt siitä hankalaa.

graffititaitelija Kai Hanninen

– Tilausproggiksia on ollut enemmän, ja siinä mielessä tilanne on parantunut.

Kun Virtasen työ asetetaan kaiken kansan nähtäväksi, hän jättää sen synnyttämät mielikuvat katsojan päätettäviksi.

– Tässä on saanut aika vapaat kädet tehdä ja ideoida. Toivottavasti maalaus piristää, ehkä se riittää.

Selkääntaputtelijoita piisaa mutta töitäkin tarjotaan

Graffitien taustalla vaikuttaa nuorten työllistämishanke Inspis. Se on tullut kaupunkilaisille tutuksi spraymaalaustaiteen ohella muun muassa Pikku-Vesijärven alueen siistimisestä.

– 2007 aloitettiin muutaman räppipojan kanssa työntelemällä maitokärryä kaupungilla ja sen jälkeen olemme auttaneet kymmeniä, nuoria, sanoo toiminnanohjaaja Veikko Juutilainen.

Inspiksen toimintaa ovat tukeneet kaupungin ohella muun muassa Lahti Energia, Päijät-Hämeen jätehuolto, sekä muutamat pienemmät yritykset.

Tilausproggiksia on ollut enemmän, siinä mielessä tilanne on parantunut

Graffititaiteilija Jani Virtanen

– Paljon on tietysti selkääntaputtelijoita, jotka kehuvat, kuinka tärkeää työtä teemme, mutta yhä enemmän myös näyttää olevan aitoa kiinnostusta palkata nuoria ja tilata meidät töihin.

Tuoreimpana esimerkkinä suunnitelmissa oleva yhteistyö Kivimaan koulun kanssa. Opettajat ottivat yhteyttä Inspikseen, ajatuksena tehdä koulun alueesta viihtyisämpi maalausten ja graffitien avulla.

– Oppilaat pääsisivät tekemään isoja maalaus- ja käsitöitä. Meidän rooli olisi lähinnä antaa neuvoja, kertoo Juutilainen.

Graffititaiteilijoiden tämänhetkinen urakka Lahden vanhan teurastamon tiloissa jatkuu vielä tovin, ensimmäiset valmiit työt ilmestyvät katukuvaan jo lähipäivinä. Kaikkiaan Lahti-aiheiisia teoksia syntyy yli 10, osa sijoitetaan toriparkin aitoihin, osa mainostauluihin eri puolille kaupunkia.