1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. reput

Keskisormea on näytetty antiikin ajoista lähtien, peukutus on keisarin keksintö

Hävyttömänä sormena tunnettu keskisormi on yksi tunnetuimpia käsimerkkejä. Sen ja monen muunkin käsimerkin historia on pitkä. Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen käsittelevät ihmisen kehitystä, kommunikointia ja tapakulttuuria Menneisyyden reppu -sarjassaan.

Harri Nousiainen peukuttaa

Muinaisessa Roomassa keisarin peukalon asento ratkaisi gladiaattorin hengen.

– Roomassa keisari näytti peukaloa ylöspäin, mikä oli viesti gladiaattorille, että älä surmaa hävinnyttä miestä. Tänä päivänä peukuttaminen tarkoittaa menestystä, Facebookissakin se on käytössä, selittää professori Reijo Heikkinen.

Monet käsimerkit ovat lähtöisin sotilasympyröistä, koska armeijassa pitää osata toimia hiljaa. Keskisormen näyttämisellä on ollut tarkoitus solvata.

– Sillä on pitkä historia. Alun perin se on lähtöisin antiikin Kreikasta, voi olla vanhempikin. Siitä käytettiin nimeä katapugon, ja se tarkoitti, että olet homo, selittää Heikkinen.

Toimittaja Harri Nousiainen ja professori Reijo Heikkinen ovat tehneet aiemmin monta radiosarjaa, yli 200 jaksoa, Yle Kainuun lähetyksiin muun muassa Kainuun historiasta, kainuulaisista merkkihenkilöistä ja patsaista. Nyt monumenttimiehet käsittelevät sarjassaan mukanamme kulkevia asioita. Vastasyntyneilläkin on menneisyyden reppu, mutta aikuisikään ehtineillä se on jo todella iso.