1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Norjassa seurataan vuoren romahtamista – Suomessa tuijotettiin sillan vajoamista

Norjan yleisradioyhtiö lähettää suoraa nettilähetystä vuoresta, jonka odotetaan romahtavan lähiviikkojen aikana. Suomessa tuijotettiin suoraa nettilähetystä kevättalvella 2010, kun Myllysilta romahti Turussa.

Lauantai-iltana tehtyjen mittausten mukaan Myllysilta on notkahtanut lähes metrin verran. Kuva: YLE / Simo Kymäläinen

Norjassa seurataan Norjan yleisradioyhtiö NRK:n lähettämää suoraa nettilähetystä vuoresta, jonka rinteen odotetaan romahtavan lähiviikkojen aikana. Kuvassa ei tapahdu juuri mitään, mutta lähetys on koukuttava. Vuorihan voi romahtaa juuri silloin, kun katsoja on kyllästynyt ja etsinyt muuta viihdykettä.

Ilmiö on tuttu Suomessakin. Kevättalvella 2010 tuijotettiin suoraa nettilähetystä tuntikausia, kun Yle Turku lähetti verkkoon suoraa kuvaa Turussa vähitellen vajoavasta Myllysillasta.

Reaaliaikainen siltakuvaus saavutti heti suuren suosion. Kahden ensimmäisen tunnin aikana peräti 15 000 ihmistä kävi katsomassa netissä suoraa lähetystä Myllysillasta.

– Tuohon aikaan alkoivat yleistyä netissä helppokäyttöiset striimausohjelmat. Veimme sillan lähellä sijaitsevaan ravintolalaivaan läppärin, mokkulan ja nettikameran. Ideana oli vain kokeilla uutta tekniikkaa, mutta katsojamenestys yllätti meidät täysin, muistelee Yle Turussa tuottajana nykyään toimiva Joona Haarala.

– Olihan se loppujen lopuksi aikamoinen antikliimaksi, kun mitään ei lopulta tapahtunut. Yhtä hyvin olisi voinut kuvata maalin kuivumista seinässä, mutta myönnän itsekin joskus katsoneeni monta kymmentä minuuttia ja toivoneeni, että jotain tapahtuu.

Norjalaisilla on paljon kokemusta slow tv:stä, jossa televisiosta lähetetään erittäin pitkiä ja hidastempoisia lähetyksiä. Esimerkiksi vuonna 2011 NRK lähetti 134 tunnin suoran lähetyksen MS Nordnorge -aluksen matkasta (siirryt toiseen palveluun) Hurtigruten-reitillä Bergenistä Kirkenesiin.