1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Surkean kelin pukki voi tuoda savuisen kekrin

Kajaaninjoessa uiskentelee iso otus. Syksyiseen tapaan Sotkamossa on valmistettu valtava pukki poltettavaksi tulevan viikonlopun kekrijuhlissa.

Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

Sotkamolainen Tipasojan kyläyhdistys sekä osuuskunta Hopeahiisi ovat jälleen rakentaneet Kajaanin kekrijuhlien kruunun, kekripukin. Osuuskunta Hopeahiiden puheenjohtaja Jouko Sormunen toi pukin traktorikyydillä Kajaaniin maanantaina ja Nakertaja-Hetteenmäen kyläyhdistyksen väen kanssa pukki saateltiin kellumaan Kajaaninjoelle.

– Perille päästiin, vaikka häntä tipahti matkalla kertaalleen, Jouko Sormunen naurahtaa.

Pukin rakentaminen oli tänä syksynä vetistä puuhaa.

– Kyllä keli oli surkea, kun viime viikonloppuna viimeistelimme pukkia. Vettä tuli taivaan täydeltä, mutta kukaan ei lähtenyt kesken pois. Nauroimme vaan taivaalle, että antaa tulla, Sormunen kertoo.

Kuva: Tuukka Mykkymäki / Yle

Tipasojalaisille pukin rakentaminen on yhteinen ponnistus.

– Nytkin oli rakentajia pienistä lapsista 80-vuotiaisiin. Enemmänkin saisi olla tällaista, että tehdään yhdessä asioita.

Kekripukin rakennustarpeet ovat vaihdelleet vuosittain.

– Tänä vuonna on kakkosnelosesta tehty runko, joka on tuettuna vähän joka suuntaan. Siihen on lähdetty kirimään ruokohelpeä eli runko vuorattu ruokohelvellä. Sitten tulee risut ja lisää ruokohelpeä tarvittaviin väleihin. Selkä on järviruokoa, että se kestäisi sateen, Jouko Sormunen ynnää kekripukin sisälmyksiä.

Kuva: Tuukka Myllymäki / Yle

– Kyllä se varmaan palaa. Mutta se kastui tehdessäkin niin mojovasti, että varmasti tulee paljon savua, kun se lauantaina sytytetään.

Pukin säkäkorkeus on noin kolme metriä, pää heiluu yli neljässä metrissä ja pituutta pukilla on myös neljä metriä.

Jouko Sormunen valittelee, ettei itse pääse tänä vuonna paikan päälle kekrijuhlaan.

– Mutta sydän on mukana. Tai siis käytännössä odottelen kauhulla tekstiviestiä, että se ei syty, Sormunen helähtää nauramaan.