Homojen oikeuksia puolustanut seurakuntavaaliehdokas sensuroitiin vaalilehdestä Janakkalassa

Homojen ja lesbojen oikeudet vaaliteemakseen ottanut seurakuntavaaliehdokas on sensuroitu pois Seurakuntaväki-nimisen ehdokaslistan kustantamasta vaalilehdestä. Ehdokas ei suostunut muuttamaan esittelytekstiään, joten hänet jätettiin kokonaan pois joka talouteen Janakkalassa jaetusta vaalilehdestä.

politiikka
Pirkko Kuvajan kuva vaaliehdokaslistassa
En muuta mielipidettäni, ilmoitti janakkalalainen seurakuntavaaliehdokas Pirkko Kuvamo ja hänet jätettiin pois vaalilehdestä.Valokuvaamo Foto Hevonoja

Perhepäivähoitaja Pirkko Kuvamo on aktiivi Vasemmistoliiton kannattaja Janakkalassa. Hän on ensimmäistä kertaa ehdokkaana seurakuntavaaleissa.

– Lähdin mukaan Seurakuntaväki-nimiselle ehdokaslistalle, koska sinne haluttiin monenlaista väkeä puoluekannasta riippumatta, itsekin uskovaiseksi tunnustautuva Kuvamo kertoo Ylelle.

Ehdokaslistan väki kokoontui yhteen ja he päättivät tehdä vaalilehden, jossa jokainen saisi tuoda esiin itseään ja omia mielipiteitään.

Tilaisuudessa Pirkko Kuvamo pani merkille neljän miehen kommentit, joilla näytti olevan kielteinen suhtautuminen homoihin ja lesboihin.

Kuvamo päätti kirjoittaa omaan esittelytekstiinsä, että hänestä kirkko on kohdellut väärin seksuaalivähemmistöjä ja että anteeksipyyntö olisi paikallaan. Kuvamo viittasi tällä arkkipiispa Kari Mäkisen aiempaan julkisuudessa esitettyyn kannanottoon.

– Kannatan homo- ja lesboparien oikeutta avioliittoon, koskia kaikilla ihmisillä tulisi olla samat oikeudet sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, jatkoi Pirkko Kuvamo tekstiään.

Sunnuntaina 12. päivä lokakuuta soi puhelin Kuvamon kotona. Hänen tekstiään ei kuulemma hyväksyttäisi sellaisenaan yhteiseen vaalilehteen.

Muuta mielipidettäsi tai…

– Minulle annettiin kaksi vaihtoehtoa. Joko muutan tekstiäni tai muuten listan neljä miesehdokasta vetäytyvät vaalilehdestä. Tai sitten jään itse pois lehdestä. Ilmoitin, että minulla on oikeus mielipiteeseeni.

Kuvamo kieltäytyi muutamasta tekstiään, niinpä häntä ei esitelty viime viikolla Janakkalassa jaetussa vaalilehdessä lainkaan.

Samanlaisen uhkaussoiton sai myös listalla oleva toinen naisehdokas, joka oli ilmaissut myönteisen suhtautumisensa homoihin. Hän suostui muuttamaan tekstiään ja sai jäädä vaalilehteen. Yle Häme ei tavoittanut häntä maanantaina puhelimitse.

Pirkko Kuvamo sanoo kokemansa jälkeen ettei enää ihmettele, että väki kaikkoaa seurakunnista.

TARKENNUS 29.10.2014 klo 15.16: Päivämäärä muutettu: 12. lokakuuta.